Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V talianskom regióne Lazio vrátane Ríma budú rúška vonku povinné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Lazio, stredotaliansky región zahŕňajúci aj metropolu Rím, schválil v piatok nariadenie povinného nosenia rúšok vo vonkajších priestoroch. Celá krajina pritom zažíva prudký nárast infekcií novým koronavírusom, informovala agentúra DPA.

Opatrenie, ktoré začne platiť v sobotu, sa netýka detí vo veku do šesť rokov ani ľudí vykonávajúcich šport či cvičenie. "Vidíme rastúcu krivku nákazy, preto musíme zvýšiť stupeň ostražitosti a prevencie," napísal na Twitteri guvernér regiónu Lazio Nicola Zingaretti.

Taliansko hlásilo vo štvrtok 2548 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo bol najvyšší denný prírastok za vyše päť mesiacov a zároveň nárast oproti 1851 infekcií z predchádzajúceho dňa. Piatkové údaje potvrdili toto zvyšovanie - Taliansko hlásilo 2499 nových prípadov. Nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch je už povinné v južných regiónoch Kampánia, Kalábria a Sicília a nariadenie sa možno rozšíri na celú krajinu, uviedla námestníčka ministra zdravotníctva.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Taliansky premiér Giuseppe Conte v Bruseli povedal, že vláda plánuje predĺžiť celoštátny stav núdze, ktorý vyprší 15. októbra, do 31. januára. Stav núdze je v Taliansku bežnou reakciou na kalamity ako zemetrasenia či krízy verejného zdravia. Úradom umožňuje konať rýchlejšie a vyhnúť sa byrokracii. Minister zdravotníctva Roberto Speranza povedal, že denný prírastok v Taliansku je "oveľa nižší" než v iných európskych krajinách, "ale aj tak je zvyšujúci sa trend, takže by sme mali byť veľmi opatrení, veľmi dôkladní".

V marci a apríli bolo Taliansko celosvetovým ohniskom pandémie, prevažne jeho sever. Provinciu Bergamo zasiahla pandémia obzvlášť ťažko. Miestne zdravotné úrady v piatok oznámili, že krvné testy v oblasti Val Seriana v provincii Bergamo odhalili, že koronavírusom sa už nakazilo šokujúcich 42,3 percenta populácie.

Viac o téme: OpatreniaRúškoPovinnéTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu