Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posun v liečbe KORONAVÍRUSU: V Maďarsku začnú klinicky testovať favipiravir

Preparát Avigan
Preparát Avigan (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Na klinike Segedínskej univerzity (SZTE) v rámci klinických testov nasadia prvýkrát v Maďarsku pacientom trpiacim na ochorenie COVID-19 liek Avigan s účinnou látkou favipiravir, ktorý bol vyvinutý v Japonsku. Informovala o tom v piatok agentúra MTI.

Avigan má skrátiť čas zotavenia a znížiť počet komplikácií počas ochorenia spôsobovaného vírusom SARS-CoV-2, uviedla univerzita, podľa ktorej tento liek darovala na výskum japonská vláda 44 krajinám, medzi nimi aj Maďarsku. V Japonsku je favipiravir široko používaný ako základ na liečbu vírusových ochorení.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Klinické štúdie v uplynulom polroku v Japonsku potvrdili, že u pacientov nakazených novým druhom koronavírusu v počiatočnom štádiu zápalu pľúc Avigan zabránil množeniu vírusu a v priebehu 12 dní zmiernil klinické príznaky, ako napríklad horúčka či problémy s dýchaním. U mnohých sa podľa univerzity takto podarilo predísť intenzívnej terapii. Vo vyhlásení SZTE sa tiež uvádza, že čoskoro sa začne klinické testovanie lieku s účinnou látkou favipiravir paralelne vyvíjaného v Maďarsku.

Viac o téme: TestovanieLiečbaMaďarskoJaponskoKoronavírusAvigan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu