Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Konflikt v Náhornom Karabachu má už takmer 130 obetí: Podľa Macrona sú na území sýrski militanti

Na snímke boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v kontaktnej línii v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Zobraziť galériu (3)
Na snímke boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v kontaktnej línii v samozvanom regióne Náhorný Karabach. (Zdroj: TASR/Azerbaijan's Defense Ministry via AP)

MOSKVA - Prezidenti Francúzska, Spojených štátov a Ruska - Emmanuel Macron, Donald Trump a Vladimir Putin - ako lídri krajín spolupredsedajúcich Minskej skupine OBSE odsúdili vo štvrtok v spoločnom vyhlásení vojenskú eskaláciu, ku ktorej došlo pozdĺž styčnej línie v Náhornom Karabachu.

V tejto oblasti vypukli minulú nedeľu doteraz najprudšie strety medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami za posledné roky. Už päť dní trvajúca eskalácia si dosiaľ vyžiadala takmer 130 obetí, ako potvrdili strany zapojené do konfliktu. Oblasť sa ocitla v patovej situácii po rozpade Sovietskeho zväzu, keď sa etnicky prevažne arménsky región odtrhol od Azerbajdžanu. Vyhlásenie nezávislosti Karabachu od Azerbajdžanu vyvolalo začiatkom 90. rokov vojnu, ktorá si vyžiadala okolo 30.000 obetí. Náhorný Karabach však ako nezávislý štát neuznáva žiadna krajina, ani Arménsko.

Po najnovšom vyostrení situácie na kontaktnej línii vyhlásili Arménsko a Karabach v nedeľu stanné právo a mobilizáciu, zatiaľ čo Azerbajdžan okrem stanného práva zaviedol aj zákaz vychádzania vo veľkých mestách. Obe strany pokračujú v ostreľovaní územia nepriateľa, a to aj napriek výzvam na zastavenie bojov, ktoré stále prichádzajú zo zahraničia.

O územie Náhorného Karabachu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Armenian's Defense Ministry via AP)

Lídri Francúzska, Ruska a Spojených štátov vyzvali tiež na okamžité zastavenie bojových operácií a apelovali na predstaviteľov vedenia Arménska a Azerbajdžanu, aby sa zaviazali, že obnovia rokovania o urovnaní konfliktu, a to bez predbežných podmienok. Rokovanie by sa podľa Macrona, Putina a Trumpa malo konať pod záštitou spolupredsedov Minskej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Minská skupina, ktorú vytvorila OBSE v roku 1992, sa zúčastňovala na summitoch arménskych a azerbajdžanských lídrov, nepodarilo sa jej však nájsť nijaké trvalé riešenie pre konflikt v Náhornom Karabachu.

V Náhornom Karabachu sú sýrski militanti

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si je istý, že na spornom území Náhorného Karabachu pôsobia džihádistickí bojovníci zo Sýrie. Uviedol to vo štvrtok po príchode do Bruselu, kde sa koná zasadnutie Európskej rady. Informovala o tom agentúra AFP.

Ťažké boje, ktoré v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Armenian Defense Ministry via AP)

"Dnes máme k dispozícií informácie, ktoré s istotou naznačujú, že do Náhorného Karabachu sa dostali cez Gaziantep (mesto v Turecku) sýrski bojovníci z džihádistických skupín. Jedná sa o veľmi závažnú novú skutočnosť, ktorá mení situáciu," uviedol Macron.

Macron zároveň vyzval EÚ a Rusko na "dôsledný dialóg" o bilaterálnych vzťahoch a "nespočetných krízach v našom bezprostrednom okolí". Zdôraznil, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v ostatnom čase vedie intenzívne rokovania v súvislosti so situáciou v Bielorusku a v Náhornom Karabachu. Informovala o tom agentúra TASS.

Viac o téme: ObeteVojnaKonflikt Emmanuel MacronNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu