Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bulharský prezident vetoval zákon o hlasovaní poštou, trvá na osobných voľbách

Bulharský prezident Rumen Radev
Bulharský prezident Rumen Radev (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

SOFIA - Bulharsko neumožní korešpondenčné hlasovanie, aby sa tak "znížila pravdepodobnosť chaosu a manipulácie volieb". V pondelok to povedal bulharský prezident Rumen Radev po tom, ako vetoval zmenu volebného zákona, ktorú presadil premiér Bojko Borisov. Informovala o tom agentúra DPA.

Zmenu zákona schválil bulharský parlament pred dvoma týždňami s podporou priaznivcov premiéra Borisova, ktorý je politickým rivalom prezidenta Radeva a šéfom vládnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB).

Radev a ostatní kritici Borisova ostatné tri mesiace trvajú na voľbách, kde by ľudia svoj hlas odovzdali osobne. Argumentujú, že korešpondenčné hlasovanie je ľahké zmanipulovať. Občania v minulosti mohli hlasovať poštou, táto prax však bola zrušená krátko pred zmenou volebného zákona.

Poslanci môžu prezidentské veto prelomiť, avšak najbližšie plánované zasadnutie parlamentu je v marci. Radev ďalej kritizoval zmenu zákona aj za to, že zaobstaranie strojov na sčítanie hlasov by mala v kompetencii volebná komisia a nie parlament.

Viac o téme: VoľbyBojko BorisovRumen RadevBulhardsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu