Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

43 študentov zmizlo bez stopy: Mexická vláda sľúbila ďalšie vyšetrovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Mexická vláda prisľúbila ďalšie vyšetrovanie prípadu zmiznutia 43 študentov, ktorí boli podľa agentúry DPA pred šiestimi rokmi s najväčšou pravdepodobnosťou zavraždení na juhozápade krajiny.

"Nesmieme sa vzdať nádeje," vyhlásil v sobotu mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. "Spravodlivosti bude učinené zadosť," zdôraznil. Študenti ľavicového seminára z Ayotzinapy v štáte Guerrero zmizli v meste Iguala v noci na 27. septembra 2014 po tom, čo sa zmocnili niekoľkých autobusov, aby sa mohli zúčastniť na demonštrácii.

Podľa prvotných zistení ich zatkla skorumpovaná polícia, ktorá ich následne odovzdala členom drogového kartelu Guerreros Unidos, a to z neznámych dôvodov, píše DPA. Podľa predchádzajúceho vyšetrovania boli telá mladých ľudí spálené na skládke, ale táto verzia udalostí bola neskôr spochybnená.

Doteraz sa našli kosti dvoch z obetí. Podrobnosti a pozadie prípadu sú stále nejasné. Dodnes nebol nikto z ničoho usvedčený. Vláda prezidenta Obradora chce nové vyšetrovanie po tom, čo to predchádzajúce poznačili nezrovnalosti a viac ako polovicu z vyše 140 podozrivých pustili úrady na slobodu.

Príbuzní obetí postavili v piatok pred kanceláriou generálneho prokurátora v hlavnom meste "pamätný múr", na ktorom sú fotografie nezvestných študentov.

Viac o téme: VládaZmiznutieŠtudentiVyšetrovanieMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu