Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V Českej republike by mohlo pribúdať až 6-tisíc nakazených denne, tvrdí Hamáček

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Do týždňa by mohlo v Českej republike každý deň pribúdať až okolo 6000 nových prípadov nákazy koronavírusom, uviedol český minister vnútra a šéf ústredného krízového štábu Jan Hamáček s odkazom na modely, ktoré predpovedajú vývoj epidémie v ČR. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz.

V poslednom čase sa denné prírastky pohybujú pod tromi tisíckami. Ani dvojnásobné tempo šírenia nákazy by však podľa vicepremiéra neznamenalo preťaženie zdravotníckeho systému. "Situácia zostáva zložitá a počty nakazených nevedú k optimizmu," povedal Hamáček v stredu po rokovaní štábu. Podľa neho sa však nenapĺňa najhorší možný scenár, pri ktorom by začali dochádzať voľné lôžka v nemocniciach.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Ak sa pozrieme na rast tej krivky, tak to zodpovedá tomu strednému scenáru, keď by sme sa podľa aktuálneho tempa rastu mohli na konci mesiaca pohybovať medzi tromi a šiestimi tisícmi nových prípadov denne," dodal. V ČR pribudlo v stredu celkovo 2309 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je približne rovnaký počet ako v utorok.

Aktuálne v krajine bojuje s infekciou 28.048 ľudí, z ktorých je 628 hospitalizovaných. V priebehu stredy hlásili v ČR aj 11 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Od začiatku pandémie tak v krajine zomrelo už 555 ľudí. Počet pacientov, ktorí ležia s koronavírusom v nemocniciach, sa za týždeň takmer zdvojnásobil. Pozitívne testovaných bolo v Česku od začiatku pandémie celkovo 55.464 ľudí, z nich 26.861 sa vyliečilo.

Viac o téme: EpidémiaČeská republikaKoronavírusJan Hamáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu