Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska únia odmieta uznať Lukašenka za bieloruského prezidenta

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits, FILE)

BRUSEL - Európska únia odmieta uznať Alexandra Lukašenka za prezidenta Bieloruska, pretože výsledky augustových volieb a jeho stredajšia inaugurácia nemali demokratickú legitimitu. Vo štvrtok to oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Európska únia neuznáva sfalšované výsledky volieb. Na základe tohto princípu nemá takzvaná 'inaugurácia' z 23. septembra 2020 a nový mandát, na ktorý si nárokuje Alexandr Lukašenko, nijakú demokratickú legitimitu," povedal Borrell.

Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruskej republiky napriek jeho inaugurácii neuznalo už v stredu viacero krajín Európskej únie. Medzi prvými toto svoje rozhodnutie oznámili pobaltské štáty Lotyšsko, Litva a Estónsko, ku ktorým sa pridali Nemecko, Česko a Slovensko. Za legitímneho prezidenta Lukašenka neuznávajú ani Spojené štáty. Krátko po tom, ako bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA zverejnila v stredu informáciu, že Lukašenko zložil prezidentský sľub, sa na viacerých miestach metropoly Minsk vytvorili spontánne protestné zhromaždenia proti staronovej hlave štátu. V niektorých mestských častiach ľudia vytvárali takzvané reťaze solidarity.

Bieloruská polícia následne zatkla viac ako 150 demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc na protest proti utajovanej inaugurácii prezidenta Lukašenka znovuzvoleného v sporných augustových voľbách. Napísala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávne centrum Viasna. Protestné akcie v stredu večer prebiehali okrem hlavného mesta Minsk aj v ďalších mestách vrátane Mahiľova, Vicebska či Brestu na juhu krajiny a zúčastnili sa na nich tisíce ľudí, mnohí s vlajkami vo farbách bieloruskej opozície.

Viac o téme: VoľbyBieloruskoEurópska úniaAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu