Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS V najhoršom prípade sa v Maďarsku môže naraz nakaziť až 200-tisíc ľudí, tvrdí Orbán

Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Szilard Koszticsak/ MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko musí fungovať - každodenný život nesmie byť ochromený koronavírusovou pandémiou, povedal v pondelok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave v úvode jesennej schôdze parlamentu.

Podľa spravodajského servera Mandiner.hu Orbán označil za znepokojujúce, že nákaza zavlečená zo zahraničia vytvorila vážnu situáciu, ako aj skutočnosť, že v Rakúsku za jeden deň stúpol počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 o 35 percent. Premiér z epidemiologických opatrení zavedených vládou podčiarkol, že obmedzenia pre vstup do krajiny zostávajú v platnosti a že pravidlá pre nosenie rúšok od pondelka sprísnili.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Dodal, že platí zákaz návštev v nemocniciach a domovoch sociálnej starostlivosti, bude povinné meranie teploty na školách, ceny testov na koronavírus budú štátom regulované a vakcína proti chrípke bude zdarma. Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 876 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je o 194 menej než rekordných 1070 zaznamenaných v nedeľu.

V súvislosti s chorobou COVID-19, spôsobovanou vírusom SARS-CoV-2, zaznamenali úmrtie troch chronicky chorých pacientov. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol na celkových 18.866, pričom aktuálne je infikovaných 13.779 ľudí. Z nákazy sa zotavilo doposiaľ 4401 osôb. Počet obetí súvisiacich s uvedeným ochorením dosiahol 686.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak)

Karanténu nariadili v 20 škôlkách a šiestich školách

V Maďarsku doposiaľ nariadili - v súvislosti so šírením nákazy novým druhom koronavírusu - karanténu v 20 materských školách a na šiestich školách. V 186 školských zariadeniach rozhodli o dištančnom vzdelávaní. V 177 z nich sa týka on-line vzdelávanie iba niektorých tried a na deviatich školách sa doma učia deti všetkých tried.

Podľa spravodajského servera szmo.hu o tom v pondelok v Budapešti informoval operatívny štáb zodpovedný za ochranu proti epidémii koronavírusu. Zdôraznil tiež, že na rozdiel od prvej vlny sa v druhej vlne nákaza šíri viac medzi mladými. Štáb oznámil, že odteraz bude preto poskytovať denne aj správy o epidemiologických obmedzeniach týkajúcich školských zariadení.

200-tisíc ľudí

Maďarskí odborníci tvrdia, že v najhoršom prípade môže byť v Maďarsku naraz nakazených až 200.000 ľudí. V takomto prípade by bolo potrebných 16.000 nemocničných lôžok a 800 pľúcnych ventilátorov, povedal v pondelok v parlamente predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

Orbán uviedol, že jeho kabinet ráta s dvojnásobným počtom infikovaných, pričom ani to by nemal byť problém, pretože v súčasnosti je v krajine k dispozícii až 66.000 nemocničných lôžok. Nikto teda podľa jeho slov nezostane bez zdravotnej starostlivosti, informoval spravodajský server Index.hu.

Viac o téme: PandémiaMaďarskoBudapešťViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu