Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poľský minister spravodlivosti obvinil Európsku úniu z útoku na demokraciu

Zbigniew Ziobro
Zbigniew Ziobro (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský minister spravodlivosti Zbiginiew Ziobro vo štvrtok obvinil Európsku úniu z "útoku na demokraciu" v reakcii na uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci odsúdili slabé dodržiavanie právneho štátu a diskrimináciu LGBTI menšín v Poľsku. Informovala o tom agentúra AP.

Minister označil toto uznesenie za "absurdné" a podľa vlastných slov ho považuje za útok na "skutočný právny štát". Uviedol tiež, že Poľsko bude bojovať proti pokusom o obmedzenie eurofondov v krajine v súvislosti s obvineniami. Ziobro tvrdí, že Poľsko aj Maďarsko sú "stálym terčom útokov zo strany ľavice". Podľa neho sa EÚ snaží o presadenie svojej agendy a hodnôt, pričom však nerešpektuje väčšinové názory tejto krajiny.

Europoslanci vo štvrtok vyjadril obavy v súvislosti s legislatívnym a volebným systémom, ako aj s nezávislosťou súdnictva a dodržiavaním základných práv v Poľsku. Odsúdil tiež hromadné zatknutie a následné zaobchádzanie so 48 LGBTI aktivistami zo 7. augusta 2020. "Široká podpora pre túto správu je najlepšou odpoveďou na smiešne obvinenia o ľavicovom sprisahaní," uviedol v EP španielsky europoslanec Juan Fernand López Aguilar. Za prijatie uznesenia totiž hlasovalo 513 poslancov, proti bolo 148 a 33 sa zdržalo hlasovania.

"Poľské orgány naďalej odmietajú dodržiavať európske hodnoty a pokračujú v konaní, ktoré je v rozpore s európskym právnym poriadkom," dodal López Aguilar. Situáciu v Poľsku odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Vo svojom prejave o stave EÚ v stredu kritizovala populizmus poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vo viacerých obciach, okresoch a vojvodstvách zaviedla takzvané zóny bez LGBTI ideológie.

Viac o téme: Minister spravodlivostiDemokraciaPoľskoEurópska úniaZbigniew Ziobro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu