Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poľsko navrhlo miliardový fond EÚ na pomoc Bielorusom

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

VARŠAVA - Poľsko navrhuje vytvorenie fondu Európskej únie na pomoc obyvateľom Bieloruska, v ktorom už vyše mesiaca prebiehajú protesty proti výsledkom sporných prezidentských volieb. Podľa Varšavy by Únia mala na tento účel vyčleniť najmenej miliardu eur, informovala agentúra AFP.

"Tento fond by mal byť skutočne významný... takže v tejto fáze (navrhujeme) minimálne miliardu eur," uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki počas návštevy Litvy. Vyjadrenie zaznelo na spoločnej tlačovej konferencii vo Vilniuse s predsedom litovskej vlády Sauliusom Skvernelisom. Poľsko chce podľa Morawieckeho predložiť návrh na vznik fondu orgánom EÚ v priebehu týždňa.

Obaja premiéri podpísali vo Vilniuse spoločnú dekláráciu, v ktorej vyjadrili podporu svojich krajín pre nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Bieloruska. "(Podporujeme) túžbu bieloruského národa žiť v slobodnom a demokratickom štáte, v ktorom budú vládnuť lídri zvolení v slobodných a demokratických voľbách," píše sa v deklarácii, z ktorej citovala agentúra PAP. Premiéri tiež odsúdili násilné zásahy bieloruských úradov voči účastníkom pokračujúcich protestov proti opätovnému zvoleniu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

Viac o téme: PoľskoBieloruskoEurópska úniaMiliardový fond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu