Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ak Lukašenko pokojne odstúpi, poskytneme mu bezpečnostné záruky, vyhlásila Cichanovská

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská a poľský premiér Mateusz Morawiecki
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská a poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

MINSK - Ak úradujúci prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko pokojne odstúpi z funkcie, Koordinačná rada bieloruskej opozície je pripravená udeliť mu "bezpečnostné záruky". V stredu o tom informovala prezidentova bývalá volebná súperka a členka Rady Sviatlana Cichanovská, píše ruská agentúra TASS.

"Môžeme o tom diskutovať. Samozrejme, ak odstúpi pokojne, tak tu taká možnosť je - dokonca môžem povedať, že ide až o dôveru. Ja osobne musím hovoriť v mene všetkých ľudí - a ich názor budem brať do úvahy v tejto otázke," povedala Cichanovská v rozhovore pre ukrajinský spravodajský server LB.ua (Levyj bereg). Nešpecifikovala však, čo presne myslí pod "značnými garanciami" pre prezidenta.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Víťazom sa s 80 percentami hlasov stal terajší prezident Lukašenko, ktorý v krajine vládne už 26 rokov. Kritici jeho vládu obviňujú zo zmanipulovania výsledkov, z väznenia opozičných politikov a tvrdého potláčania protestov, ktoré vypukli po celej krajine tesne po vyhlásení predbežných výsledkov.

Viac o téme: VládaProtestyBieloruskoAlexandr LukašenkoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu