Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Škrlová je vo väzbe, čaká ju psychiatrické vyšetrenie

Škrlová (33) sa v Nórsku vydávala za 13-ročného Adama.
Škrlová (33) sa v Nórsku vydávala za 13-ročného Adama. (Zdroj: ČTK)

BRNO - Barbora Škrlová (33) pôjde do väzby, rozhodol dnes Mestský súd v Brne. Pri stíhaní na slobode by sa mohla pokúsiť o útek, aby sa vyhla trestnému stíhaniu.

Hrozia jej až dva roky väzenia za to, že sa minulý rok v lete vydávala pred pracovníkmi centra Klokánek v Brne za trinásťročnú Annu. Do konca januára majú odborníci zistiť, či je Škrlová trestne zodpovedná a uvedomuje si dôsledky svojho konania.

Kriminalista Jan Vávra, ktorý sa jej prípadom zaoberá, požiada psychiatrov a psychológov o vyšetrenie Škrlovej. Výsledky by mali byť známe čoskoro. V najbližších hodinách Škrlovú prevezú do väznice v Brne-Bohuniciach, kde bude umiestnená v cele. Zariadenie má aj psychiatrické oddelenie, kam môžu Škrlovú v prípade potreby umiestniť. Podľa niektorých informácií svoje zatknutie v Nórsku, prevoz do Česka a zadržanie zvláda veľmi zle.

Tým, že sa vydávala na Annu, sa podľa polície dopustila poškodzovania cudzích práv. Za rovnaký trestný čin je stíhaná i jej priateľka Kateřina Mauerová, ktorá na hru na Aničku pristúpila a totožnosť Škrlovej včas neodhalila. Kateřina Mauerová je jednou z piatich obvinených v takzvanej kuřimskej kauze. Skupina, o ktorej sa špekuluje, že je spojená s náboženskou sektou, podľa polície brutálne týrala chlapcov Ondreja a Jakuba - synov Kláry Mauerovej, ktorá sa na krutom zaobchádzaní s deťmi údajne podieľala.

Podľa jednej z verzií bola týraná aj Škrlová vydávajúca sa za trinásťročnú Aničku - dieťa údajne v minulosti nájdené na severnej Morave. Keď bolo týranie odhalené, putovala Klára Mauerová za mreže a chlapci s údajnou Aničkou do Klokánku. Z neho Škrlová, ktorá sa zrejme vplyvom duševnej poruchy cíti v roli dieťaťa lepšie než v skutočnom svete, utiekla.

Neskôr sa objavila v Dánsku. Odmietla sa ale vrátiť do Česka. Polícia sa domnievala, že sa ukrýva v Dánsku alebo Švédsku, nakoniec sa ale našla v Nórsku. Tam sa vydávala opäť za dieťa – 13-ročného Adama. Toto správanie je trestné v ČR aj v Nórsku. Škandinávska krajina ale Škrlovú vydala do vlasti, čím podľa právnych expertov oslovených ČTK dala najavo, že ju nechce stíhať. Nórsko môže požiadať Česko o potrestanie Škrlovej, asi sa tak ale nestane. Osud Škrlovej bol po tom, čo dala o sebe vedieť v Dánsku, rovnako zamotaný ako predtým. Do Nórska pricetovala s päťčlennou českou rodinou bývalého šéfdramaturga Východočeského divadla v Pardubiciach a spisovateľa Martina Fahrnera do Nórska – nie však ako ako Škrlová alebo Anička, ale ako trinásťročný Adam.

V septembri sa 33-ročná Škrlová alias Adam v sprievode údajnej matky zapísala do školy v nórskom Osle. Skutočný Adam, za ktorého sa Škrlová vydávala, bol synom Fahrnera. Jeho žena potom z Nórska odišla späť do Česka a vedenie školy zostalo v kontakte s Adamovým údajným otcom - asi s Fahrnerom. Riaditeľka školy ho opísala ako "milého chlapíka", ktorý mal v práci v tamojšom divadle. Adam vraj prekvapil učiteľov historkami o zneužívaní detí. Vzniklo dokonca podozrenie, že je jedným z nich. Bol preto umiestnený do detského domova.

Krátko pred Vianocami Škrlová z detského domova zmizla a v polovici januára sa objavila v severnom Nórsku v meste Tromsö. To už po nej polícia vyhlásila pátranie ako po týranom chlapcovi z Česka. Nakoniec sa ale ukázalo, že Adam je v poriadku vo svojej vlasti. Ďalším pátraním sa zistilo, že chlapec je vlastne v Česku hľadaná Škrlová. Podľa niektorých teórií by mohla byť členkou náboženskej sekty.

"Jej vzatie do väzby je smešna záležitosť. Je to len zámienka na to, aby ju polícia mohla vypočúvať kedykoľvek sa im zachce," poveda dnes pre ČTK niekdajší advokát Škrlovej Zdeněk Hrouzek. Podľa jeho slov ešte nepočul, že o prípade v Česku, v ktorom by obvinený skončil kvôli tomu, že vzal na seba identitu niekoho iného, skončil vo väzbe. Napriek tomu, že za tento čin hrozí podľa polície až dvojročné väzenie, Hrouzek je presvedčený, že Škrlová môže dostať iba mierny trest.

Advokát v súčasnosti Škrlovú nezastupuje. V médiách sa ale vyjadril, že si nie je istý, že do Česka skutočne z Nórska priviezli jeho bývalú klientku. "Preto urobíme nové testy, vrátane testov DNA, ktorými totožnosť zadržanej overíme," povedala pre ČTK hovorkyňa polície v Brne Andrea Procházková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu