Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Protesty v Bielorusku nestrácajú na sile: Zatkli ďalších demonštrantov

Protesty v Bielorusku pokračujú Zobraziť galériu (3)
Protesty v Bielorusku pokračujú (Zdroj: SITA/Tut.By via AP)

MINSK - Bieloruské sily zadržali počas tohto víkendu doteraz 114 demonštrantov. Oznámilo to v nedeľu bieloruské ministerstvo vnútra, informovala agentúra DPA.

Vo väzení je podľa ministerstva už 87 ľudí, ktorých zadržali v sobotu. Ľudskoprávna organizácia Vjasna uviedla, že mnoho zo zadržaných tvoria ženy, pričom počas ich zatýkania údajne došlo k násilnostiam zo strany polície. Bieloruské ženy sa v uplynulých týždňoch stali tvárou protestov v nádeji, že bieloruské silové zložky nebudú voči nim zasahovať takým brutálnym spôsobom, ako voči ostatným demonštrujúcim, vysvetľuje DPA.

FOTO Protesty v Bielorusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tut.By via AP)

V nedeľu okolo 13.00 h SELČ sa v Minsku začali ďalšie protesty a v uliciach stálo značné množstvo policajtov. Medzičasom došlo už aj k prvým zatknutiam ľudí, ktorí sa chceli zúčastniť na nepovolenej demonštrácii. Zatýkanie protestujúcich potvrdila aj hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra Voľha Čamadanavová. Podľa organizácie Vjasna bolo zadržaných najmenej 20 osôb, píše agentúra AFP.

FOTO Protesty v Bielorusku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tut.By via AP)

V bieloruskej metropole sa chystá "Pochod hrdinov", ktorý sa zameria na osobnosti, akou je i zadržiavaná opozičná politička Maryja Kalesnikavovú, ktorá je podozrivá z verejných výziev na uzurpovanie moci. Jej právnik nazval tieto obvinenia absurdnými. Protesty v Bielorusku pretrvávajú už piaty týždeň, odkedy veľká časť verejnosti odmietla uznať výsledky prezidentských volieb z 9. augusta, na základe ktorých opätovne zvíťazil s viac ako 80 percentami hlasov prezident Alexandr Lukašenko. Ten je už pri moci viac ako 25 rokov a často ho nazývajú "posledným diktátorom Európy", píše DPA.

Viac o téme: ProtestyDemonštrantiBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu