Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú: Prelomili sme katastrofálny rekord, bezpečné to bolo len do roku 1988!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére dosiahli tento rok rekord, upozorňuje OSN vo svojej novej správe s tým, že pandémia ochorenia COVID-19 nemá na klimatické zmeny z dlhodobého hľadiska takmer žiadny vplyv. Svet tak zrejme nesplní cieľ udržať rast teploty pod dvoma stupňami Celzia a čo najbližšie k hodnote 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím, ako sa štáty dohodli v roku 2015 v Paríži.

Množstvo emisií oxidu uhličitého síce tento rok prudko pokleslo, ale stalo sa tak len na krátky čas. "Koncentrácia skleníkových plynov, ktoré sú na najvyššej úrovni za posledné tri milióny rokov, ďalej narastala," upozornil Petteri Taalas, generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). Množstvo denných emisií kleslo v apríli, teda v čase celosvetovo najväčších jarných obmedzení kvôli koronavírusu, o 17 percent v porovnaní s vlaňajškom. Zároveň však ich hodnota bola na rovnakej úrovni ako množstvo emisií v roku 2006, čo ukazuje na ich obrovský nárast za posledných takmer pätnásť rokov. Na začiatku júna potom bolo emisií CO2 menej len o päť percent v porovnaní s minulým rokom, čo súvisí s následným postupným zmierňovaním bezpečnostných opatrení kvôli pandémii. Továrne obnovili svoje prevádzky a do kancelárií sa vrátili zamestnanci.

Fotoreportáž. Montážna linka Volkswagen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

WMO odhaduje, že množstvo emisí CO2 tento rok v dôsledku obmedzení klesne o štyri až sedem percent. Bude ale ešte záležať na tom, ako sa bude vyvíjať pandémia a reakcie jednotlivých štátov na ňu. Svetová meteorologická organizácia zároveň upozorňuje, že koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére tento rok prelomila rekordy. V prvej polovici roka prekračovala koncentrácia CO2 v atmosfére 410 ppm (častíc na milión). Pre porovnanie - v Mauna Loa na Havaji namerali vedci v júli koncentráciu tohto skleníkového plynu 414,38 ppm, vlani o zhruba tom istom čase to bolo 411,74 ppm. Za bezpečnú hranicu sa pritom považuje 350 ppm. Tento limit bol prekonaný už v roku 1988. 

Meteorológovia varujú: Prelomili sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Priemerná ročná teplota sa u nás môže zvýšiť o 3 až 4 stupne: Klimatológ vysvetľuje, čo nás čaká

Obmedzenie množstva emisií oxidu uhličitého v tomto roku bude mať podľa WMO len malý vplyv na zvýšené množstvo jeho koncentrácie v atmosfére. Ide totiž o výsledok minulých a súčasných emisií a zároveň dlhej životnosti CO2. K stabilizácii situácie je podľa organizácie potrebné trvalé znižovanie emisií. 

Viac o téme: EmisiePandémiaOxid uhličitýKoronavírusSkleníkové plynyCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu