Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Následky pandémie KORONAVÍRUSU postihujú viac dievčatá: Štúdia odhalila dramatické fakty

(Zdroj: pixabay)

LONDÝN - Podľa štúdie sú koronavírusovou pandémiou viac postihnuté dievčatá ako chlapci. Vyplýva to z prieskumu zverejneného vo štvrtok v Londýne, ktorého sa organizácia pre práva detí Save the Children opýtala celkovo 25 000 detí a dospelých v 37 krajinách sveta, mnoho z nich v Ázii a Afrike.

Dievčatá sa  v tomto období v škole učili menej a museli robiť viac domácich prác ako chlapci. Podľa autorov sú deti z chudobnejších rodín postihnuté viac ako z bohatších rodín.

Vo väčšine štátov boli školy niekoľko týždňov úplne zatvorené a vyučovanie sa konalo online, ak vôbec. Každé piate dievča, ktoré sa zúčastnilo prieskumu, uviedlo, že sa počas tejto doby nič nenaučilo. Medzi chlapcami to bol iba jeden z desiatich!

Najmä v chudobných rodinách to bolo spôsobené predovšetkým nedostatkom prístupu na internet: Menej ako jedno percento domácností, ktoré sa označili za chudobné, dokázalo zaručiť potrebný prístup na internet. V lepšie situovaných domácnostiach mala každá piata oslovená rodina prístup na internet. Získanie učebných materiálov bolo takisto problémom pre chudobné domácnosti.

Takmer dve tretiny opýtaných dievčat uviedli, že počas pandémie museli pracovať v domácnosti častejšie ako predtým, čo neplatilo ani pre polovicu chlapcov. Dievčatá boli tiež viac žiadané pri starostlivosti o súrodencov.

„Covid-19 zvýšil existujúce nerovnosti s dramatickými následkami pre deti,“ uviedla šéfka organizácie Save the Children v Nemecku Susanne Krügerová.

„V záujme ochrany celej generácie pred stratou svojej budúcnosti je potrebné podporiť krajiny s nízkym príjmom a nestabilné štáty pri investovaní do ich detí,“ požadovala aktivista za práva detí.

Viac o téme: DievčatáPandémiaNásledkyInternet KoronavírusChudobné rodin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu