Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Testy odpadových vôd naznačujú vznik ohniska nákazy KORONAVÍRUSU v troch mestách v Maďarsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BUDAPEŠŤ - Testy odpadových vôd na prítomnosť nového druhu koronavírusu v Maďarsku vykonané v 36. týždni naznačili, že na väčšine územia krajiny sa začalo komunitné šírenie nákazy, pričom najpravdepodobnejšími ohniskami infekcie vírusom SARS-CoV-2 budú v nadchádzajúcich dňoch mestá Nyíregyháza, Budapešť a Debrecín.

Informoval o tom v stredu spravodajský server privatbankar.hu s odvolaním sa na aktuálne údaje Národného centra zdravia (NNK). Podľa tejto inštitúcie štyri až desať dní po náraste koncentrácie vírusu v splaškoch prichádza rast počtu symptomatických ochorení na COVID-19, avšak táto metóda nezohľadňuje privlečené prípady nákazy a ani individuálne ohniská.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

NNK testuje kanalizačné siete na prítomnosť od mája. V súčasnom období týždenne preveruje vzorky troch čističiek odpadových vôd v Budapešti, ako aj čističiek sídiel žúp a niekoľkých ďalších miest. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili laboratórne testy v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 411 ľuďom.

S ochorením COVID-19 spôsobovaným vírusom SARS-CoV-2 zomreli dvaja muži vo veku 103 a 72 rokov, ktorí trpeli aj ďalšími chorobami. Počet nakazených koronavírusom v krajine dosiahol 9715, počet obetí stúpol na 628. Z ochorenia sa zotavilo 3984 osôb. Aktuálne je v Maďarsku nakazených 5103 ľudí.

Viac o téme: PandémiaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu