Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyše 300 občianskych združení vyzýva OSN, aby vyšetrila porušovanie práv v Číne

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

ŽENEVA - Viac ako 300 občianskych združení vyzvalo Organizáciu Spojených národov vytvoriť nezávislý medzinárodný mechanizmus pre vyšetrovanie porušovania ľudských práv čínskou vládou. Informovala o tom agentúra AP.

Human Rights Watch, Amnesty International a iné združenia v otvorenom liste zverejnenom v stredu píšu, že zo strany OSN očakávajú lepšiu kontrolu a odozvu na porušovanie práv v oblastiach ako Hongkong, Tibet či Sin-ťiang.

"Čína systematicky prenasleduje ochrancov ľudských práv v odvete za ich spoluprácu s operáciami OSN v oblasti ľudských práv, ktoré sa týkajú mučenia, núteného zmiznutia, väznenia a odoberania právnických licencií," uviedla v správe riaditeľka China Human Rights Defenders.

"Takéto správanie by systém OSN už nemal ďalej tolerovať," dodala. Generálneho tajomníka OSN Antónia Gutteresa a vysokú komisárku OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovú zároveň v liste vyzvali, aby sa k rozsiahlemu porušovaniu práv čínskou vládou verejne vyjadrili.

V pondelok sa uskutoční jesenný termín zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva. Letný termín zasadnutia sa týkal policajnej brutality voči Afroameričanom a potláčania protestov v USA.

Viac o téme: ČínaOSNObčianske združenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu