Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mexiko pracuje na vývoji vlastných vakcín proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/University of Oxford via AP)

MEXIKO - Mexiko pracuje na vývoji vlastnej vakcíny voči novému koronavírusu, ktorá by mohla byť pripravená na použitie na jar budúceho roku. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Podľa biologičky Esther Orozcovej, ktorá koordinuje boj proti koronavírusu v Mexiku, vyvíja očkovaciu látku súkromná spoločnosť Laboratorio Avimex. Spolupracuje pritom s odborníkmi z mexickej národnej univerzity UNAM a vládneho inštitútu pre sociálnu bezpečnosť IMSS. "Ich výskum je už v pokročilej fáze. Myslím, že (vakcína) bude pripravená do jari alebo do začiatku leta," povedala Orozcová v rozhovore pre agentúry Reuters. Podľa nej sa už čoskoro začne prvá fáza testovania očkovacej látky na desiatkach dobrovoľníkov. V druhej fáze to budú už stovky a v tretej - záverečnej - už tisíce ľudí.

Mexická spoločnosť Laboratorio Avimex sa venuje najmä výrobe vakcín a farmaceutických produktov pre zvieratá. Novým koronavírusom sa v Mexiku, druhej najväčšej ekonomike v Latinskej Amerike, infikovalo už viac ako 623.000 ľudí a 66.851 zomrelo na súvisiace komplikácie. Okrem snáh o vývoj vlastnej vakcíny sa Mexiko bude podieľať aj na klinických testoch talianskych a ruských očkovacích látok voči koronavírusu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Má tiež záujem zapojiť sa do testov ďalších vakcín, ktoré vyvíjajú nadnárodné spoločnosti Sanofi, Johnson & Johnson a čínske firmy CanSino Biologics a Walvax Biotechnology. Mexická vláda tiež uzavrela dohodu o vývoji vakcíny s nadnárodnou farmaceutickou firmou AstraZeneca. Mexiko sa všetkými týmito cestami snaží zabezpečiť si približne 200 miliónov dávok vakcín, ktoré bude podľa odhadov potrebovať pre vlastné obyvateľstvo.

Viac o téme: VývojVakcínaMexikoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu