Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Libanonský premiér Adíb prisľúbil zostaviť vládu odborníkov

Mustafá Adíb
Mustafá Adíb (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

BEJRÚT - Dezignovaný libanonský premiér Mustafá Adíb sa v stredu zaviazal, že vytvorí "vládu odborníkov", ktorá uskutoční potrebné reformy. Informovala o tom agentúra AFP.

Adíb začal v stredu konzultácie s cieľom vytvoriť novú krízovú vládu. Stalo sa tak deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Bejrútu pohrozil, že v prípade, ak libanonskí politici nebudú schopní presadiť potrebné reformy, krajine hrozia sankcie. "Dúfame, že sa nám rýchlo podarí zostaviť vládu zloženú z uceleného tímu zameraného na riešenie mnohých otázok, ktoré máme pred sebou," uviedol Adíb v televíznom vyhlásení po ukončení úvodných konzultácií.

"Vychádzame z princípu, že vláda by mala byť vládou expertov," dodal. Mohutný výbuch, ku ktorému došlo 4. augusta v prístave v Bejrúte, vyvinul zvýšený tlak na libanonských vládnych predstaviteľov, ktorých občania krajiny vinia z toho, že krajinu vedú k úplnému kolapsu.

Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou explózie požiar, ktorý odpálil 2750 ton dusičnanu amónneho skladovaného v prístave od roku 2013. V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda pod vedením premiéra Hassána Dijába demisiu. Libanonský prezident Michel Aún poveril v pondelok zostavením vlády Mustafu Adíba (48), ktorý dovtedy zastával post veľvyslanca Libanonu v Nemecku.

Viac o téme: VládaPremiérOdborníciLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu