Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúca štúdia odhalila: Švédsko podporovalo džihádistov vyše 100 miliónmi eur

(Zdroj: pixabay)

ŠTOKHOLM - Medzi podporovateľmi džihádistov sa objavil štát, o ktorom by sme to pravdepodobne nečakali. Je medzi nimi aj Švédsko. Skupinám a spoločnostiam radikálov pristálo na účtoch z tejto krajiny okolo 1,2 miliardy švédskych korún, čo je takmer 116 miliónov eur.

Štúdiu, ktorá prišla k týmto záverom, zverejnil prestížny švédsky denník Aftonbladet. S miestnymi a štátnymi úradmi spolupracovalo minimálne 49 subjektov vedených islamistami. Mnohé z nich netajili svoju príslušnosť k salafistom, ďalší zase bojovali v zahraničí za Islamský štát.

Peniaze tiekli najmä prostredníctvom školstva a pochádzali z grantov vládnej agentúry pre vzdelávanie. Škola The Sapphire school v Göteborgu, ktorú koncom minulého roka zavreli pre napojenie na islamistov, dostala najviac.

Švédsku vládu podrobil ostrej kritike expert na terorizmus Magnus Ranstorp. Pre Aftonbladet povedal: "Samozrejme tam je predovšetkým ten finančný aspekt, zarobiť peniaze. Potom je to o obhajobe a izoláciu mladých ľudí od neveriacich."

Švédska vláda vedela o riziku financovania týchto inštitúcií. Švédska kontrarozviedka Säpo vyslovila varovanie o financovaní džihádistov, ale vtedy sa domnievala, že išlo iba o milióny švédskych korún.

Islam sa medzičasom v Švédsku rozrástol, je už druhým najrozšírenejším náboženstvom. K nárastu počtu rôznych radikálnych moslimov, džihádistov a extrémistov došlo podľa analýz sociálnych sietí po roku 2013. Kým v roku 2010 ich bolo asi 200, o desať rokov neskôr ich už boli tisícky, tvrdia bezpečnostné orgány.

Asi tri stovky džihádistov išlo zo Švédska bojovať za Islamský štát do Sýrie a Iraku.

Viac o téme: PodporaFinancieIslamistiŠvédskoDžihádistiIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu