Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Libanonský predseda parlamentu vyzýva na zmenu princípu deľby moci

Najnebezpečnejšou vecou, ktorú odhalil výbuch v (bejrútskom) prístave, je úplný kolaps politickej a ekonomickej štruktúry.
Najnebezpečnejšou vecou, ktorú odhalil výbuch v (bejrútskom) prístave, je úplný kolaps politickej a ekonomickej štruktúry. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

BEJRÚT - Predseda libanonského parlamentu Nabí Barrí vyzval v pondelok na zmenu konfesijného princípu, na ktorom je v Libanone založená deľba moci. Informovala o tom agentúra AFP.

"Najnebezpečnejšou vecou, ktorú odhalil výbuch v (bejrútskom) prístave, je úplný kolaps politickej a ekonomickej štruktúry," uviedol Barrí krátko po tom, čo libanonský prezident Michel Aún poveril zostavením vlády Mustafu Adíba (48), ktorý doteraz zastával post veľvyslanca Libanonu v Nemecku.

"Preto musíme zmeniť konfesijný princíp, ktorý je príčinou všetkého nešťastia," dodal. Moc v Libanone sa delí podľa náboženského kľúča: hlavnú rolu hrajú kresťanskí maroniti a sunnitskí a šiitskí moslimovia, ktorí majú pevne rozdelené aj najvyššie funkcie: prezidentom je kresťan, premiérom sunnita a predsedom parlamentu šiita. Mohutný výbuch, ku ktorému došlo 4. augusta v prístave v libanonskej metropole Bejrút, si vyžiadal 190 obetí na životoch a viac ako 6500 zranených. Tri osoby sú stále nezvestné.

Viac o téme: PredsedaLibanonParlamentNabí BarríDeľba moci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu