Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Maas: Veľmoci EÚ musia spolupracovať, členstvo je aj o kompromisoch

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

PARÍŽ - Európske veľmoci Nemecko a Francúzsko nemôžu o dianí v regióne rozhodovať samostatne - musia spolupracovať s ostatnými členskými štátmi Európskej únie, tvrdí nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Vyjadril sa tak v pondelok v Paríži na konferencii francúzskych veľvyslancov pôsobiacich v európskych krajinách.

"Nemecko-francúzske kompromisy sú nevyhnutnou podmienkou pokroku v Európe. Ale iba ony samy nestačia," povedal Maas. Ako príklad iných kompromisov uviedol rozdielny postoj európskych krajín k Rusku. Podľa ministra je prirodzené, že pohľady bývalých štátov Sovietskeho zväzu či východného bloku - ako sú Estónsko či Poľsko - na Moskvu sa líšia napríklad od názorov juhoeurópskych krajín.

Šéf nemeckej diplomacie však zároveň upozornil na "tmavé mraky", ktoré sa podľa jeho názoru zaťahujú nad európskymi štátmi pre ich vzťahy s Kremľom. "Na jednej strane potrebujeme konštruktívne vzťahy s Moskvou. Pretože bez Ruska alebo s protiruským postojom nebude Európa bezpečnejšou - to je skutočná európska politika, ako vieme," povedal Maas.

Zdôraznil však, že sankcie voči Rusku by nemali byť zrušené, dokým Kremeľ nezmení svoje správanie. Zároveň naliehal na Moskvu, aby dôkladne prešetrila prípad údajného otrávenia ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý momentálne leží v berlínskej nemocnici.

Viac o téme: NemeckoFrancúzskoHeiko Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu