Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OSN vyzvalo na vyšetrenie prípadu postrelenia Jacoba Blakea: Proti rasizmu treba bojovať

António Guterres
António Guterres (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyzval na dôkladné vyšetrenie prípadu, ktorý sa odohral v nedeľu v meste Kenosha v americkom štáte Wisconsin, keď policajt viackrát postrelil do chrbta 29-ročného Afroameričana Jacoba Blakea. Informovala o tom agentúra DPA.

"Rasizmus je niečo, proti čomu sa musí bojovať v každej spoločnosti - či už v Spojených štátoch alebo v ktorejkoľvek inej krajine na svete. Je to problém, aj v organizáciách, a to aj vrátane našej vlastnej (OSN)," vyhlásil pred novinármi v New Yorku Guterresov hovorca.

Dodal, že dôležité je aj to, aby ľudia smeli pokojne protestovať, keďže je to ich právo. Víkendové udalosti znova rozpútali masové protesty proti policajnému násiliu a rasizmu, ktoré v USA vypukli v máji po smrti Georgea Floyda, ktorú brutálnym zásahom zapríčinil belošský policajt v meste Minneapolis.

Otec troch detí Jacob Blake je hospitalizovaný v nemocnici a podľa informácií jeho rodiny je ochrnutý od pása nadol. Podľa svedectva jeho otca je Blake pripútaný k nemocničnej posteli putami. "Nemôže ísť nikam. Prečo je pripútaný k posteli?" citoval Blakeovho otca denník Chicago Sun-Times. Blake utrpel zranenia miechy a jeho rodina sa obáva, že už nikdy nebude môcť chodiť. Prípad vyšetruje štátna prokuratúra vo Wisconsine.

Viac o téme: RasizmusVyšetrovaniePostrelenieOSNJacob Blake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu