Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruská odveta Viedni: Vyhostenie rakúskeho veľvyslanca v reakcii na podobný krok Rakúska

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo vyhostenie rakúskeho diplomata v reakcii na vyhostenie ruského diplomata z Rakúska, informovala agentúra AFP.

Rusko si v pondelok predvolalo rakúskeho veľvyslanca Johannesa Eignera, ktorému oznámilo vyhostenie rakúskeho diplomata po tom, ako Rakúsko vyhlásilo za nežiaducu osobu nemenovaného ruského diplomata. Tento diplomat musí opustiť územie Rakúska do 1. septembra.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyhlásilo, že štátne úrady sa rozhodli vyhostiť ruského diplomata, tvrdiac, že jeho aktivity boli v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch z roku 1961. Príslušný rezort detaily týkajúce sa predmetného sporu bezprostredne nekomentoval. Rakúsky denník Kronen Zeitung v pondelok napísal, že Rakúsko vyhlásilo daného ruského diplomata za nežiaducu osobu, pričom tento diplomat musí opustiť územie Rakúska do 1. septembra.

Podľa zmieneného denníka je diplomat podozrivý z priemyselnej špionáže. Kronen Zeitung ďalej píše, že ruského diplomata podozrievajú zo zhromažďovania informácií prostredníctvom rakúskeho občana pracujúceho v jednom z rakúskych technologicky špičkových podnikov. Tento občan sám nahlásil špionážne aktivity, pričom ruského diplomata označil za svojho kurátora. Inkriminovaný ruský diplomat sa k situácii odmietol vyjadriť, odvolávajúc sa na svoju diplomatickú imunitu.

Viac o téme: DiplomatVyhostenieRuskoViedeňRakúskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu