Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opozícia žiada, aby Bhuttovej smrť vyšetrovala OSN

Bhuttová zahynula 27. decembra pri strelnom a bombovom útoku v meste Ráwalpindi.
Bhuttová zahynula 27. decembra pri strelnom a bombovom útoku v meste Ráwalpindi. (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Priaznivci zavraždenej bývalej premiérky Bénazír Bhuttovej v pondelok vyzvali na vytvorenie výboru Organizácie Spojených národov so širokým mandátom pre vyšetrovanie atentátu a udalostí, ktoré k nemu viedli.

Bhuttová zahynula 27. decembra pri strelnom a bombovom útoku v meste Ráwalpindi, kde prebiehalo predvolebné zhromaždenie. Vláda z atentátu obviňuje islamských militantov a prizvala vyšetrovateľov londýnskej metropolitnej polície (Scotland Yard). Podľa Bhuttovej opozičnej strany však bude dôveryhodné iba nezávislé vyšetrovanie.

"To nebola iba záležitosť Pakistanu, je to záležitosť, ktorá sa odrazí nielen v regióne, odrazí sa vo svete," vyhlásila hovorkyňa Pakistanskej ľudovej strany Sherry Rehmanová. Ako uviedla na tlačovej konferencii, vláda riadne nevyšetrila samovražedný útok z 18. októbra v Karáčí, kde slávnostne vítali Bhuttovú po návrate z exilu. Výbuch usmrtil okolo 150 ľudí.

Podľa Rehmanovej toto zlyhanie viedlo k úspešnému atentátu o dva mesiace neskôr. Hovorkyňa požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby schválila vyšetrovanie útoku na Bhuttovú a udalostí, ktoré k nemu viedli. Rehmanová tiež zopakovala obvinenia, podľa ktorých vláda expremiérke neposkytla riadnu ochranu, a kritizovala rozhodnutie vlády odložiť parlamentné voľby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu