Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

KORONAVÍRUS Chorváti sú spokojní: Turistická sezóna dosiahla 50 percent vlaňajšieho výsledku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová v nedeľu vyhlásila, že je spokojná s tohtoročnou turistickou sezónou, v ktorej počet turistov tvorí 50 percent vlaňajšieho počtu, a je teda o 20 percent vyšší, ako sa očakávalo. Informácie priniesla v pondelok chorvátska tlačová agentúra HINA.

"Podľa našich predpokladov, ako aj predpokladov Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO), sme mali dosiahnuť 30 percent vlaňajšieho výsledku. Ale v súčasnosti sme na 50 percentách a triezvo musíme povedať, že s týmito číslami môžeme byť spokojní," povedala Brnjacová novinárom v obci Barban na juhu polostrova Istria, kde sa zúčastnila na miestnom konskom jazdeckom turnaji.

Ministerka poznamenala, že susedné krajiny a iné štáty v oblasti Stredozemného mora zaznamenali pokles v počte turistov až o 70-80 percent. Dôvodom je pandémia nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. Uviedla tiež, že všetky štáty vrátane tých, ktoré Chorvátsko zaradili do zoznamu epidemiologicky rizikových krajín, sledujú epidemiologickú situáciu a prehodnocujú svoje opatrenia každé dva týždne.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Naše epidemiologické opatrenia treba zachovať, aby dobré čísla, ktoré doteraz máme, pokračovali aj ďalej. Ale musíme si uvedomovať fakt, že v marci, apríli, máji a v prvej polovici júna sme nemali taký typ turistickej sezóny, aký sme očakávali," upozornila Brnjacová. Dodala, že očakáva, že dobré výsledky v turistickom ruchu budú pokračovať aj v septembri.

"Očakávame, že sezóna bude pokračovať, ešte sa nekončí, ale iba ak ponecháme v platnosti dobré epidemiologické opatrenia, a ak bude dobré počasie," uviedla. Doplnila, že epidemiologická situácia v Istrijskej župe a v Prímorsko-gorskokotarskej župe je veľmi dobrá, a práve preto tam majú aj dobré výsledky.

Na otázku, na čo sa majú ľudia v Chorvátsku pripraviť v roku 2021, ktorý nebude ľahký, Brnjacová odpovedala, že najdôležitejšie bude zachovať pracovné miesta a stabilitu v turistickom sektore. "Turistický ruch bol vždy odvetvím ekonomiky, kde sa situácia mení rýchlo a ktoré sa týmto zmenám rýchlo prispôsobuje. Zaistiť, aby bolo Chorvátsko uznávané ako bezpečná destinácia, ktorá sa stará svojich hostí, a aby sa zároveň pokračovalo v dobrých výsledkoch, to budú naše podnety pre rok 2021," vyhlásila ministerka.

Viac o téme: PandémiaVýsledkyChorvátskoKoronavírusTuristická sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu