Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lukašenko s novým nariadením armáde: Podľa neho má používať čo najprísnejšie opatrenia

Alexandr Lukašenko s novým nariadením Zobraziť galériu (3)
Alexandr Lukašenko s novým nariadením (Zdroj: SITA/Andrei Stasevich/Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko nariadil v sobotu armáde, aby na ukončenie pokusov o údajné zvrhnutie jeho vlády a ochranu teritoriálnej integrity krajiny používala "čo najprísnejšie opatrenia". Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá.

Lukašenko na vojenskej základni v meste Hrodna na západe krajiny neďaleko hraníc s Poľskom a Litvou vyhlásil, že zahraničné sily sa pokúšajú v Bielorusku vyvolať revolúciu. "Je jasné, že vnútropolitickou situáciou v krajine otriasa plán na (zosnovanie) farebnej revolúcie," citovala Lukašenka tlačová agentúra Belta.

Lukašenko s novým nariadením
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Andrei Stasevich/Pool Photo via AP)

Po zverejnení výsledkov sporných prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta a Lukašenko v nich podľa oficiálnych údajov získal 80 percent hlasov, vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty. Najmä v prvých dňoch voči demonštrantom tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Polícia zadržala približne 7000 osôb. Mnohí z prepustených uviedli, že ich vo väzbe mučili. Viacerí demonštranti zomreli za nevyjasnených okolností.

Lukašenko s novým nariadením
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Andrei Stasevich/Pool Photo via AP)

Európska únia voľby v Bielorusku označila za neslobodné a nespravodlivé a odsúdila násilné zásahy zo strany polície. Štátni predstavitelia podľa EÚ počas protestov použili "neprimerané a neprijateľné násilie".

Lukašenko pohrozil zatvorením štrajkujúcich fabrík

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu vyhlásil, že zatvorí fabriky, v ktorých sa ich zamestnanci zapojili do protestov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti.

"Ak fabrika nefunguje, dajme na jej bránu od pondelka zámok. Zastavme to," povedal Lukašenko v meste Hrodna neďaleko poľských hraníc. Lukašenko takisto naznačil, že zamestnanci, ktorí sa zapojili do štrajkov, prídu o prácu.

Minulý týždeň vstúpili do štrajku zamestnanci dvoch bieloruských závodov na výrobu traktorov a kolesových ťahačov. Pridali sa tak k desaťtisícom demonštrantov, ktorí od vyhlásenia podľa nich zmanipulovaných výsledkov volieb z 9. augusta protestujú proti Lukašenkovmu režimu a násilným zásahom voči protestujúcim zo strany bezpečnostných zložiek.

Bieloruská asociácia novinárov (BAJ) v sobotu vyhlásila, že bieloruskí predstavitelia obmedzujú prístup verejnosti k spravodajským médiám, informovala agentúra DPA. Podľa BAJ ide o snahu zabrániť šíreniu informácií o pokračujúcich protestoch a násilnostiach, ktoré počas nich vypukli. Používateľom internetu v Bielorusku je zamietnutý prístup k webovým stránkam online portálu The Village, k lokálnym médiám Vitebsk Courier a People's News of Vitebsk a mnohým ďalším.

Zablokované boli podľa vyhlásenia BAJ aj internetové stránky rozhlasovej stanice Slobodná Európa, tlačovej agentúry Belsat, bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Vjasna a dokonca samotnej platformy BAJ. Na blokovaných stránkach sa objavila správa upozorňujúca na to, že "prístup k tomuto informačnému zdroju bol obmedzený na základe rozhodnutia ministerstva pre informácie Bieloruskej republiky", uviedla BAJ. Minulý týždeň štátne tlačiarenské zariadenie údajne prerušilo "pod zámienkou zlyhania tlačiarenského lisu" vydávanie novín Komsomolskaja pravda a Narodnaja volja.

Viac o téme: OpatreniaArmádaNariadenieAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu