Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Orbán potvrdil sprísnenie opatrení na hraniciach od septembra

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic, File)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok potvrdil, že vláda od septembra so začiatkom školského roka sprísni epidemiologické opatrenia, ktoré sa budú týkať najmä vstupu do krajiny. Sprísnenie kontrol, najmä na južných hraniciach Maďarska, už v stredu naznačil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió premiér vyzval občanov Maďarska, že ak chcú vycestovať k moru, aby tak urobili ešte v týchto dňoch, ale na september si takúto dovolenku už neplánovali. Orbán zdôraznil, že vo väčšine európskych krajín sa situácia so šírením nového druhu koronavírusu zhoršuje, najväčším rizikom pre Maďarsko je preto import nákazy zo zahraničia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Cieľom kabinetu je aj naďalej riadne začatie školského roka v septembri, pretože aj keď jar bol prechod na digitálnu výučbu vcelku úspešný, mal i svoje negatíva," zdôraznil Orbán. Spresnil, že vyše desať percent žiakov sa zo systému vytratilo a nezapojili sa do tejto formy vzdelávania, takisto sa prehĺbili aj rozdiely v kvalite vzdelávania.

Zomreli dvaja starší pacienti

V Maďarsku pribudlo za predchádzajúci deň 52 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na ochorenie COVID-19 zomreli dvaja starší pacienti, ktorí trpeli inými chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koronavirus.gov.hu.

Počet osôb nakazených vírusom SARS-CoV-2 tak dosiahol 5098 a počet úmrtí na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 spôsobovaným týmto koronavírusom stúpol na 611. Z nákazy sa zotavilo 3681 osôb. V nemocniciach je hospitalizovaných 58 pacientov. Stav šiestich z nich si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je v Maďarsku nakazených 806 ľudí, 34 percent z nich pochádza z Budapešti.

Viac o téme: HranicePandémiaMaďarskoKoronavírusViktor Obrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu