Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Peking zrušil povinnosť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Úrady v čínskom hlavnom meste Peking zrušili v rámci ďalšieho uvoľňovania epidemiologických opatrení povinnosť zakrývať si horné dýchacie cesty vo vonkajších priestoroch. Informovali o tom v piatok agentúra Reuters a televízia CNN.

V Pekingu už 13 dní po sebe nepribudol žiadny nový prípad ochorenia COVID-19. Napriek tomu, že nosenie rúšok vonku už nie je vo všeobecnosti povinné, stále ich nosí mnoho Pekinčanov. Niektorí sa podľa vlastných slov cítia s rúškami bezpečnejšie, svoju úlohu v tom však zohráva aj neformálny spoločenský tlak, píše Reuters.

Podľa CNN musia obyvatelia čínskeho hlavného mesta nosiť pokrývku nosa a úst iba v prípade "blízkeho kontaktu s inými ľuďmi". Tamojšie úrady povinné nosenie rúšok prvýkrát zrušili už koncom apríla, no po objavení nového ohniska nákazy na jednom z trhovísk ho v júni opäť obnovili. Čína ako celok nezaznamenala komunitný prenos nákazy už päť dní po sebe, keďže úradom sa úspešne darí eliminovať vznik nových ohnísk v hlavnom meste a iných oblastiach krajiny.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa odborníkov bolo v rámci boja proti ďalšiemu šíreniu nákazy kľúčové najmä prísne vynucovanie dodržiavania opatrení na lokálnej úrovni vrátane nosenia rúšok, povinnej domácej karantény a hromadného testovania. Čínske úrady vo štvrtok informovali o 22 prípadoch ochorenia COVID-19 importovaných zo zahraničia. Krajina tiež uzatvorila hranice pre väčšinu občanov iných krajín. V Číne podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa doposiaľ zaznamenali 89.567 prípadov a 4709 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

Viac o téme: RúškaPandémiaČínaPekingKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu