Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zatkli bývalého poradcu Bieleho domu: Steve Bannon mal okradnúť darcov zbierky

Steve Bannon
Steve Bannon (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

WASHINGTON - Bývalého poradcu Bieleho domu Stevea Bannona vo štvrtok zatkli pre obvinenia, že spolu s troma ďalšími ľuďmi okradol darcov online zbierky peňazí s názvom "We Build The Wall", teda Staviame múr. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Obvinenia sa nachádzajú v obžalobe na federálnom súde v newyorskej štvrti Manhattan. Federálna prokuratúra obvinila Bannona a troch ďalších ľudí zo "zorganizovania plánu na oklamanie státisícov darcov" v súvislosti s online zbierkou peňazí, v ktorej sa zhromaždilo vyše 25 miliónov dolárov na vybudovanie múru popri južnej hranici Spojených štátov.

Podľa obžaloby Bannon sľúbil, že 100 percent darovaných peňazí bude využitých na projekt výstavby múru na hranici s Mexikom, ale obžalovaní spoločne využili státisíce dolárov spôsobom, ktorý nie je v súlade so zverejneným zámerom projektu. V obžalobe sa píše, že obvinení okrem iného sfalšovali faktúry, aby zakryli svoje skutočné činy.

V projekte "Staviame múr" išlo pôvodne o 4,8 kilometra dlhý plot v južnom Texase, ktorý postavila a do veľkej miery financovala stavebná spoločnosť Fisher Industries. Tá dostala na výstavbu približne dve miliardy dolárov. Prezident USA Donald Trump nedávno kritizoval skutočnosť, že časť múru "sa rozpadla".

Zbierku spustil v roku 2018

Obvinenými sú Bannon, zakladateľ organizácie Brian Kolfage, Andrew Badolato a Timothy Shea, uviedla agentúra AFP. Kolfage, 38-ročný muž žijúci na Floride, sa na začiatku zbierky zaviazal, že všetky vyzbierané peniaze pôjdu na múr a on si nevezme žiadne finančné vyrovnanie - ale podľa obžaloby si vzal vyše 350.000 dolárov na vlastné využitie a snažil sa to zatajiť.

Bannon (66) spustil zbierku so spoločníkmi v roku 2018 a vyše milióna dolárov od darcov prelial do neziskovej organizácie, ktorú mal pod kontrolou - a niektoré z týchto peňazí použil na osobné výdavky, uviedli prokurátori v obžalobe.

Ako píše AFP, pred Trumpovou prezidentskou kampaňou z roku 2016 riadil Bannon - drzý, agresívne konzervatívny hlas amerického nacionalizmu - krajne pravicový portál Breitbart News. Bannon stál potom aj za niekoľkými najspornejšími krokmi Trumpa, napríklad za zákazom vpustiť na územie USA niektorých cestujúcich zo zahraničia a za stiahnutím USA z Parížskej klimatickej dohody. Bannona po jeho častých sporoch s inými predstaviteľmi v Bielom dome, a aj so samotným Trumpom, prepustili v auguste 2017.

Trump má zlé pocity zo zatknutia svojho exporadcu

Americký prezident Donald Trump v reakcii na zatknutie svojho bývalého poradcu Stevea Bannona vo štvrtok povedal, že má z toho veľmi zlé pocity, ale nevie nič o organizácii, s ktorou Bannon podľa obžaloby zneužil zbierku peňazí na výstavbu múru. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Podľa mňa je to naozaj smutný prípad," povedal Trump novinárom v Oválnej pracovni."Neprišiel som s ním vôbec do kontaktu už roky, doslova roky," dodal.

Viac o téme: PoradcaUSADonald TrumpBiely domSteve Bannon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu