Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ sa spojila pri riešení situácie v Bielorusku: Začal sa videosummit vrcholných predstaviteľov

Videosummit EÚ
Videosummit EÚ (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ v stredu na poludnie začali mimoriadne rokovania týkajúce sa súčasnej krízy v Bielorusku. Na svojom účte na Twitteri to oznámil Barend Leyts, hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

Mimoriadny videosummit EÚ zvolal Michel v pondelok v súvislosti s masovým zatýkaním a násilím voči demonštrantom, ktorí spochybňujú víťazstvo Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách. Proti opätovnému, už šiestemu zvoleniu Lukašenka protestujú už druhý týždeň tisíce Bielorusov.

Účastníci vrcholnej schôdzky sa budú zaoberať návrhmi na vytvorenie fondu pre obete zásahov bezpečnostných zložiek, financovanie projektov na podporu plurality médií, posilnenia výmen študentov medzi EÚ a Bieloruskom a zabezpečenia jednoduchšieho prístupu pre bieloruských pracovníkov na európskom trhu práce. Mimoriadny summit je aj výsledkom výziev z Českej republiky, Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska, aby EÚ konala ako sprostredkovateľ medzi Lukašenkom a bieloruskou opozíciou.

Budúcnosť Bieloruska môžu určovať iba jeho občania, hovorí Sassoli

Budúcnosť Bieloruska môžu určovať iba jeho občania. Týmito slovami sa na úvod mimoriadneho videosummitu EÚ zameraného na dianie v Bielorusku šéfom vlád a štátov členských krajín Únie prihovoril predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli. "Budúcnosť Bieloruska môžu určovať iba jeho občania normálnym demokratickým procesom, ktorý chráni ich slobody. Vonkajšie zasahovanie do krízy, ktorou krajina prechádza, by bolo neprijateľné," uviedol šéf europarlamentu na úvod rokovaní, ktoré v pondelok zvolal predseda Európskej rady Charles Michel vzhľadom na situáciu v Bielorusku, ktorá nastala po prezidentských voľbách.

Sassoli zároveň vyjadril obavy zo stupňujúcich sa represií voči demonštrujúcim občanom a z možných vojenských zásahov. Upozornil, že Európania spoločne zdieľajú tieto obavy, a vyjadril nádej, že premiéri a prezidenti EÚ nájdu "tú správnu reakciu" na dianie v Bielorusku. "Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa násilie zastavilo a aby boli zodpovedné osoby postavené pred súd," odkázal Sassoli. Podľa neho muži a ženy v Minsku a v iných bieloruských mestách dnes bojujú za hodnoty, ktoré sú pilierom fungovania Európskej únie: dôstojnosť jednotlivcov, ľudské práva, slobodu a demokraciu

Podľa jeho slov krajiny EÚ majú povinnosť nielen ako susedia a priatelia, ale najmä ako predstavitelia demokratických inštitúcií pomáhať bieloruskému ľudu na ceste k sebaurčeniu a pri prijímaní opatrení proti tým, ktorí sa dopúšťajú násilia. Sassoli pripomenul, že úlohou Európskej únie je podporovať výzvy obyvateľov Bieloruska, aby sa čo najskôr konali nové voľby, a zabezpečiť, že násilné činy a mučenie demonštrantov budú vyšetrené a potrestané. "Sankcie sú dôležitým nástrojom, ktorý má EÚ k dispozícii, a Európsky parlament vyzýva Európsku radu, aby ich bezodkladne využila na overenie a potrestanie závažného porušenia ľudských práv, ku ktorým doteraz došlo. Tieto sankcie by mohli zahŕňať zmrazenie aktív tých osôb, ktoré zneužili svoju moc a porušili základné ľudské slobody," skonštatoval šéf zákonodarného zboru EÚ.

Viac o téme: SummitBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu