Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Cichanovská sa spolieha na podporu zo sveta: Vyzýva EÚ, aby neuznali výsledky volieb

Svitlana Cichanovská utiekla z Bieloruska do Litvy.
Svitlana Cichanovská utiekla z Bieloruska do Litvy. (Zdroj: TASR/ AP )

MINSK - Hlavná súperka úradujúceho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka Sviatlana Cichanovská vyzvala v novom videu účastníkov stredajšieho mimoriadneho summitu Európskej rady, aby neuznali výsledky nedávnych volieb hlavy štátu v Bielorusku. Informovali o tom spravodajský portál Meduza.io a agentúra Reuters.

"Prezidentské voľby z 9. augusta neboli spravodlivé ani transparentné a ich výsledky boli sfalšované. Vyzývam vás preto, aby ste neuznali výsledky týchto podvodných volieb," povedala Cichanovská vo videu zverejnenom na platforme YouTube, v ktorom hovorí po anglicky.

Podľa Cichanovskej, ktorá sa v súčasnosti nachádza v Litve, prezident Lukašenko stratil legitimitu v očiach bieloruského národa i celého sveta. "Vážení lídri Európy, vyzývam vás na podporu obrodenia Bieloruska a vyzývam tiež všetky krajiny, aby rešpektovali medzinárodné právo, suverenitu Bieloruska a voľbu bieloruského ľudu," dodala.

Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb, ktoré považujú za nespravodlivé. Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.

Bieloruská opozícia založila v utorok tzv. Koordinačnú radu, ktorá zaistí prechod moci prostredníctvom dialógu. Lukašenko však tento krok označil za pokus o štátny prevrat a varoval, že proti iniciátorom tejto myšlienky úrady prijmú primerané opatrenia.

Viac o téme: Sviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu