Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bieloruskí demonštranti nepoľavujú: Stovky ľudí sa zišli pred väznicou, v ktorej je Cichanovský

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

MINSK - Niekoľko stoviek demonštrantov sa v utorok zhromaždilo v bieloruskej metropole Minsk pred väznením, v ktorom sa nachádza Siarhej Cichanovský, bloger, aktivista a manžel bieloruskej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej. Informovala o tom agentúra AFP.

Siarhej Cichanovský má v utorok narodeniny — 42 rokov. Tento bloger a opozičný aktivista chcel pôvodne kandidovať vo voľbách, bieloruské úrady mu to však neumožnili. Koncom mája ho obvinili okrem iného z podnecovania násilia voči príslušníkom orgánov činných v trestnom konaní a odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe, ako aj niekoľko ďalších opozičných predstaviteľov. Prezidentskou kandidátkou sa preto namiesto neho stala jeho manželka.

Demonštranti, ktorí sa zišli pred väzením, držali balóny v bielej a červenej farbe, tlieskali a skandovali "šťastné narodeniny". Sviatlana Cichanovská získala v prezidentských voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov tesne cez desať percent hlasov, zatiaľ čo úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vyše 80. Po zverejnení výsledkov v Bielorusku okamžite vypukli pouličné protesty, voči ktorým tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. K dispozícii sú informácie o dvoch obetiach, tisíckach zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

Bieloruskí demonštranti nepoľavujú: Stovky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Samotná Cichanovská ešte počas povolebnej noci odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. Podľa svojich priaznivcov musela z vlasti ujsť pre nátlak zo strany Lukašenkovej vlády. Z Litvy vyjadrila podporu protestujúcim Bielorusom a vyzvala na zastavenie zásahov bezpečnostných zložiek voči nim. Cichanovská tvrdí, že jej manžel je obvinený "zo zločinu, ktorý nespáchal".

"Celé toto očividné bezprávie a nespravodlivosť ukazujú, ako funguje tento prehnitý systém, v ktorom jeden človek ovláda všetko, jeden človek túto krajinu už 26 rokov udržuje v strachu a jeden človek pripravil Bielorusov o možnosť voľby," povedala v novom videozázname z Litvy. Cichanovská ešte v pondelok oznámila, že je pripravená viesť Bielorusko a zároveň vyzvala na "prepustenie všetkých politických väzňov".

Svitlana Cichanovská utiekla z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP )

Cichanovská zároveň žiada, aby boli stíhaní tí, ktorí v ostatných dňoch nariadili tvrdé zásahy príslušníkov bezpečnostných síl voči demonštrantom. tvrdí tiež, že v Bielorusko zorganizuje nové voľby, ak Lukašenko odstúpi.

Litovský parlament schválil ekonomické sankcie

Poslanci litovského parlamentu v utorok drvivou väčšinou hlasov odsúhlasili ekonomické sankcie voči susednému Bielorusku. Informovala o tom agentúra AP s tým, že v prijatom dokumente zároveň vyzvali na to, aby medzinárodné spoločenstvo neuznalo výsledky nedávnych bieloruských prezidentských volieb. "Dnes vysielame svetu silný odkaz," povedal litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius po tom, ako poslanci schválili sankcie pomerom hlasov 120:0.

Dvaja poslanci sa hlasovania zdržali, pričom 19 ďalších sa na ňom nezúčastnilo. Bližšie podrobnosti o prijatých sankciách neboli bezprostredne známe, uvádza AP. Dokument, ktorý prijal jednokomorový litovský parlament (Seimas), súčasne vyzýva medzinárodné spoločenstvo na odmietnutie znovuzvolenia Alexandra Lukašenka za bieloruského prezidenta.

Viac o téme: DemonštrácieBieloruskoMinskSviatlana CichanovskáSiarhej Cichanovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu