Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nórske tajné služby zadržali muža podozrivého zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Nórske spravodajské služby v pondelok oznámili, že ich agenti zadržali v sobotu v Osle Nóra podozrivého z vyzradenia štátnych tajomstiev zahraničným silám. Informovala o tom agentúra AFP.

Nórska tajná služba PST odmietla zverejniť akékoľvek detaily o podozrivom mužovi, povahu informácií, ktoré údajne prezradil, či krajinu, ktorá mala tieto informácie od neho získať. "Tento muž je oficiálne podozrivý z poskytovania informácií cudziemu štátu, ktoré by mohli poškodiť zásadné štátne záujmy," napísala PST na Twitteri.

Verejnoprávna stanica NRK informovala, že ide o päťdesiatnika indického pôvodu. Hovorca PST Trond Hugubakken tieto správy však nepotvrdil. V pondelok má byť podozrivý muž vypočutý pred sudcom. Jeho právnika sa agentúre AFP zastihnúť nepodarilo. Ak podozrivého muža uznajú za vinného zo špionáže, hrozí mu trest odňatia slobody do 15 rokov.

PST vo svojej výročnej správe zverejnenej vo februári varovala pred nebezpečenstvom špionáže vo viacerých spoločenských oblastiach - v politike, vo finančnom sektore, v oblasti obrany či vo výskume. Za mimoriadne hrozby pritom označila Rusko, Čínu a Irán.

Viac o téme: PodozrivýŠpionážNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu