Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takmer polovica Brazílčanov neviní Bolsonara za vysokú úmrtnosť na KORONAVÍRUS

Prezident Brazílie Jair Bolsonaro
Prezident Brazílie Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Takmer polovica Brazílčanov si myslí, že prezident Jair Bolsonaro nenesie "žiadnu zodpovednosť" za viac ako 100.000 úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, uviedol v sobotu prieskum inštitútu Datafolha, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

Podľa prieskumu zverejnenom v denníku Folha de S. Paulo mu až 47 percent Brazílčanov nepripisuje žiadnu vinu za počet obetí, zatiaľ čo 11 percent mu vinu pripisuje. Brazília je po Spojených štátoch druhou najviac zasiahnutou krajinou na svete v počte nakazených i v počte úmrtí, pričom krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro si zo zahraničia vyslúžil ostrú kritiku za to, ako sa rozhodol k epidémii pristupovať.

Situáciu 65-ročný prezident od jej vypuknutia bagatelizuje. Opakovane napríklad kritizoval prístup guvernérov jednotlivých brazílskych štátov, zavádzajúcich epidemiologické obmedzenia. Bolsonaro tiež nahradil zdravotníckych úradníkov, ktorí oponovali jeho prístupu k pandémii a povzbudzoval Brazílčanov, aby nerešpektovali karanténne opatrenia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Prezident je zástancom užívania neovereného prípravku proti malárii, hydroxychlorochínu, a opakovane vyjadril presvedčenie, že mu tento liek pomáha. Sám sa totiž 7. júla koronavírusom nakazil a dva týždne strávil v izolácii, kým mal negatívny test na infekciu a mohol sa vrátiť naspäť do úradu. V Brazílii doposiaľ zaznamenali viac ako 3.275.000 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a najmenej toho 106.500 úmrtí.

Viac o téme: BrazíliaKoronavírusJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu