Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pompeo: USA zvažujú uvalenie sankcií na Bielorusko

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Hannah McKay)

WASHINGTON - USA zvážia možnosť zavedenia sankcií voči Bielorusku v reakcii na súčasné dianie v krajine. V stredu to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, informovala vo štvrtok agentúra TASS.

"Som si istý, že sa budeme týmito otázkami podrobne zaoberať. Dôležité je, aby sme si nastavili kritériá," povedal Pompeo v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa. Doplnil, že na rozhodnutí budú Spojené štáty spolupracovať aj s európskymi partnermi.

Minister v rozhovore neskrýval sklamanie z priebehu volieb, ktoré podľa neho neboli dostatočne slobodné a spravodlivé, a z použitia násilia voči "pokojným demonštrantom". Pripustil, že nevie odhadnúť dopad sankcií na budúce americko-bieloruské vzťahy, hlavne čo sa týka dodávok ropy do Bieloruska.

V nedeľňajších prezidentských voľbách v Bielorusku zvíťazil úradujúci prezident Alexander Lukašenko s viac ako 80 percentami hlasov. Opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská získala 10 percent hlasov, avšak výsledky volieb neuznala a sama seba pokladá za novozvolenú hlavu štátu. Protesty proti výsledkom volieb vypukli krátko po ich vyhlásení v nedeľu večer.

Podľa údajov bieloruského ministerstva vnútra bolo za tri dni protestov zadržaných okolo 6000 ľudí. Niekoľko stoviek osôb — demonštrantov i policajtov — utrpelo zranenia. Počas nepokojov v Minsku prišiel o život jeden muž, ktorý sa snažil hodiť do policajtov neidentifikované výbušné zariadenie, to mu však explodovalo v rukách.

Viac o téme: USABieloruskoKoronavírusMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu