Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Humenné ostalo pod vodou: Obyvatelia musia počkať s odstraňovaním následkov záplav

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Tip čitateľa: Slávka Packová)

HUMENNÉ – S odstraňovaním následkov záplav, ktoré po prudkých dažďoch v utorok (18. 8.) zasiahli mesto Humenné, budú musieť obyvatelia v najpostihnutejších lokalitách počkať. Aby mohli ťažké mechanizmy zo súkromných pozemkov odpratať naplavené predmety a bahno, musí pôda preschnúť. Informovala o tom Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu po piatkovom výjazde primátora v zasiahnutých častiach mesta.

"Prúd vody bol natoľko silný, že strhol betónové ploty, vyvrátil stromy aj s koreňmi, vzal so sebou všetko, čo mu prišlo do cesty," skonštatoval primátor Miloš Meričko s tým, že s technikou a mechanizmami pomôže pri čistení najzasiahnutejšej mestskej časti Kudlovce Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Kudlovský potok mal podľa Lattovej spôsobiť škody na území s rozlohou približne piatich hektárov.

Humenné ostalo pod vodou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Slávka Packová)

V lokalite Dubník a Gaštanová bola jedným z dôvodov záplav nepriechodná betónová skruž. "Zapríčinili to nánosy bahna a trávy. Časť skruže je aj poškodená," priblížila Lattová. Na zefektívnenie prietoku vody v tamojšom potoku Lieskovčík chce mesto v spolupráci so správcom toku SVP odstrániť zábranu, trávnatý priechod vedľa mosta. "Zatiaľ však zisťujeme uloženie inžinierskych sietí a možnosti odstránenia priechodu," uviedol Meričko. V súvislosti s utorkovou záplavou sa opätovne otvorila otázka suchého poldra na Gaštanovej ulici, ktorého sa tamojší obyvatelia dožadujú už niekoľko rokov. Podľa Lattovej je jeho výstavba jednou z priorít mesta. Ide však o investičnú akciu SVP. "Predĺžil som platnosť územného rozhodnutia na túto stavbu, SVP musí vyriešiť ešte majetkovoprávne vyrovnania," ozrejmil aktuálnu situáciu Meričko.

Humenné ostalo pod vodou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Slávka Packová)

Vzhľadom na rozsiahle škody, ktoré povodeň spôsobila obyvateľom rodinných domov v uvedených lokalitách, avizoval Meričko vyhlásenie finančnej zbierky na ich podporu. "Na najbližšie mestské zastupiteľstvo 26. augusta chcem podať návrh na rozšírenie dobrovoľnej zbierky 'Humenné svojim', primárne určenej pre Humenčanov, ktorí sa ocitli v zlej finančnej situácii pre koronavírus, a rozšíriť ju aj na účely rodín a ľudí, ktorí sú postihnutí živelnými pohromami," povedal s tým, že pomoc zasiahnutým obyvateľom sa bude snažiť sprostredkovať aj Komunitná nadácia mesta Humenné.

Humenné ostalo pod vodou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa: Slávka Packová)

Vodný stav a prietok v miestnych potokoch sa od utorka ustálil, podľa Lattovej sa vykonali i nevyhnutné technické opatrenia na zamedzenie vzniku ďalších povodňových škôd. "Keďže záchranné práce pokračujú, je vyhlásený až do odvolania druhý stupeň povodňovej aktivity," uzavrela.

Viac o téme: ZáplavyObyvateliaNásledkyHumenné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu