Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán sa opäť vyhráža: Ak OSN predĺži zbrojné embargo, bude to mať následky

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Presidency via AP)

TEHERÁN - Ak Bezpečnostná rada OSN schváli americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga voči Iránu, tak "jeho predkladatelia budú zodpovední za následky". Vyhlásil to v stredu iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa rezolúcie OSN č. 2231, ktorá je súčasťou jadrovej dohody z roku 2015, má byť embargo zrušené, povedal Rúhání podľa agentúry DPA. "Ak sa tak nestane, bude to jednoznačné porušenie jadrovej dohody a bude to mať následky," uviedol. Rúhání neuviedol podrobnosti, avšak Irán už v minulosti varoval, že od dohody v prípade ponechania embarga odstúpi.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil rezolúciu za nelegálnu a vyjadril presvedčenie, že Bezpečnostná rada ju odmietne. Spojené štáty od dohody odstúpili v roku 2018 a následne uvalili voči Iránu ďalšie sankcie. Jadrová dohoda má umožniť Iránu pokračovať v civilnom jadrovom programe a zabrániť mu vyvíjať jadrové zbrane.

Protihodnotou pre Irán je uvoľnenie ekonomických sankcií. Dohoda je však na pokraji neúspechu. V dôsledku sankcií USA nie sú ostatní účastníci dohody - Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko - schopní uplatňovať jej ekonomickú časť, čo taktiež motivuje Teherán k porušovaniu niektorých ustanovení. 

Viac o téme: EmbargoZbrojné embargoIránOSNTeheránHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu