Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hongkong pozastavil dohodu o vydávaní osôb s Nemeckom a Francúzskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

HONGKONG - Hongkong v stredu oznámil, že pozastavil dohodu o vydávaní osôb s Francúzskom a Nemeckom po tom, čo tieto krajiny v reakcii na zavedenie nového zákona o národnej bezpečnosti prijali rovnaké opatrenie. Píše o tom agentúra AFP.

"Obidve krajiny spolitizovali právnu spoluprácu, čím poškodili základ právnej spolupráce medzi (Hongkongom) a Nemeckom a Francúzskom," uviedla vo vyhlásení hongkonská vláda. Okrem Francúzska a Nemecka dohody o vydávaní osôb s Hongkongom už zrušili Británia, Austrália, Kanada či Nový Zéland. Zákon o národnej bezpečnosti pre územie Hongkongu, ktorý Čína koncom júna uviedla do platnosti, vyvolal obavy medzi prodemokratickými aktivistami v meste a taktiež si vyslúžil kritiku od zahraničných vlád.

Novú právnu normu už v Hongkongu použili na potlačenie nesúhlasu so systémom. Uplatnenie zákona totiž umožnilo Pekingu odstaviť opozičných politikov a pozatýkať aktivistov za ich odkazy na sociálnych sieťach. Tieto zásahy vyvolali znepokojenie na Západe a obavy o osud miliónov ľudí, ktorí vlani protestovali proti rastúcemu vplyvu Číny na poloautómnom území Hongkongu.

Viac o téme: DohodaNemeckoFrancúzskoHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu