Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ministri zahraničných vecí budú v piatok rokovať o Bielorusku: Blanár záujem víta

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v piatok zídu na mimoriadnom zasadnutí, aby posúdili situáciu v Bielorusku, v Libanone a vo východnom Stredomorí. Oznámil to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

"Budeme diskutovať o naliehavých otázkach a venovať sa situácii vo východnom Stredomorí, bieloruským prezidentským voľbám, ako aj vývoju v Libanone," napísal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku na sociálnej sieti.

Na mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci s cieľom prediskutovať súčasnú krízu v Bielorusku vyzvali v utorok ministri zahraničných vecí Lotyšska, Estónska, Fínska a Poľska. Z Varšavy predtým prišiel aj apel na mimoriadny summit EÚ o Bielorusku.

Po nedeľňajších voľbách v Bielorusku, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov znova zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko, vypukli v krajine protesty, voči ktorým tvrdo zasiahla polícia. Lukašenkova hlavná súperka Sviatlana Cichanovská oficiálne výsledky odmietla a podala sťažnosť na ústrednú volebnú komisiu. Medzičasom odcestovala do Litvy, údajne pod tlakom úradov.

Blanár súhlasí s preskúmaním situácie v Bielorusku

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) podporuje stanovisko EÚ, ktorá chce preskúmať situáciu v Bielorusku. Dodal tiež, že je škoda, že európske inštitúcie nevyslali svojich pozorovateľov na bieloruské prezidentské voľby.

 "Podporujem stanovisko Európskej únie, že chce preskúmať vzniknutú situáciu. Je škoda, že Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), Parlamentné zhromaždenie OBSE a Parlamentné zhromaždenie Rady Európy nevyslali svojich pozorovateľov na voľby do Bieloruska, aj napriek tomu, že pozvanie z bieloruskej strany prišlo neskôr ako obvykle," uviedol Blanár. Vyslanie pozorovateľov malo byť podľa neho prioritou "a dnes sme mohli mať informácie z prvej ruky".

Blanár odsúdil násilie, ktoré prepuklo po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb. "Pre samotné Bielorusko je teraz dôležité, aby obe strany hľadali nenásilnú formu dialógu," dodal. Európska únia v utorok (11. 8.) deklarovala, že nedeľné prezidentské voľby v Bielorusku neboli slobodné ani spravodlivé. EÚ súčasne skúma možnosť uvalenia sankcií na osoby zodpovedné za policajné násilie voči občanom Bieloruska a za manipuláciu s výsledkami volieb.

Viac o téme: VoľbyPrezidentMinistriBieloruskoJuraj BlanárAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu