Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Čína zmierňuje cestovné obmedzenia pre Európanov

Koronavírus v Číne
Koronavírus v Číne (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Čína zmiernila obmedzenia pre vstup občanov 36 európskych krajín niekoľko mesiacov po tom, ako s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu uzavrela svoje hranice a zastavila lety, v dôsledku čoho uviazli tisíce ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Keď Peking v marci zaviedol tieto opatrenia, vstúpiť do krajiny mali zakázané takmer všetci cudzí štátni príslušníci, aj tí, ktorí mali povolenie na prácu alebo pobyt v Číne alebo ktorých rodiny žili v krajine. Tento týždeň však Čína oznámila, že zmierni niektoré úradné požiadavky pre Európanov dúfajúcich, že tam budú môcť znova cestovať. Nové predpisy umožnia držiteľom pasov 36 európskych krajín - vrátane Francúzska, Nemecka a Británie -, ktorí majú platné povolenie na pobyt, aby požiadali o čínske víza bez pozývacieho listu, vyplýva z oznámenia, ktoré v stredu zverejnilo čínske veľvyslanectvo v Berlíne.

Každý, kto sa vracia do Číny, musí opätovne požiadať o vízum, pretože víza vydané pred koronavírusovou pandémiou Peking odvolal. Dosiaľ Čína povoľovala návrat len malému počtu kvalifikovaných zahraničných pracovníkov, a to formou osobitných oficiálnych pozývacích listov. Tento proces sa však ukázal ako pomalý, priblížila AFP.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom v pondelok uviedlo, že držitelia európskych pasov, ktorí splnia požiadavky, budú odteraz môcť "požiadať o čínske víza bezplatne". Všetci prichádzajúci zo zahraničia musia naďalej podstúpiť test na ochorenie COVID-19 a 14-dňovú karanténu. Musia si tiež nájsť letenku, ako konštatuje AFP, keďže Peking koncom marca nariadil radikálne obmedzenie leteckých spojení a ceny išli prudko hore. Niektoré z prísnych kvót na lety Čína tiež ruší, keď spoločnosti Air France umožnila prevádzkovať tri lety týždenne z Francúzska od konca augusta.

Viac o téme: ObmedzeniaČínaEurópaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu