Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsko a Británia sú znepokojené: Vyzývajú na zdržanlivosť v Bielorusku

Situácia po voľbách v Bielorusku sa poriadne komplikuje.
Situácia po voľbách v Bielorusku sa poriadne komplikuje. (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

PARÍŽ/LONDÝN - Francúzsko v pondelok vyzvalo bieloruské úrady na "maximálnu zdržanlivosť" po tom, čo bezpečnostné zložky zasiahli voči demonštrantom spochybňujúcim oficiálne výsledky nedeľňajších volieb, podľa ktorých zvíťazil súčasný prezident Alexander Lukašenko. Informovala o tom agentúra AFP.

"So znepokojením sledujeme násilie voči bieloruským občanom, ktorí protestovali po zatvorení volebných miestností, a žiadame o čo najväčšiu zdržanlivosť," uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

V podobnom duchu sa v súvislosti s policajným zásahom voči demonštrantom vyjadrila aj Británia. "Spojené kráľovstvo vyzýva bieloruskú vládu, aby sa zdržala ďalších násilných činov, ktoré nasledovali po vážne pochybných prezidentských voľbách," uviedol štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí James Duddridge.

 Lukašenko (65) v nedeľu podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 80,08 percenta hlasov a zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii bieloruskej hlavy štátu. Svitlana Cichanovská, 37-ročná učiteľka angličtiny a prekladateľka, vo voľbách dostala podporu 10,09 percenta voličov. Ďalší traja kandidáti získali každý menej než dve percentá hlasov.

V reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty podporujúce opozíciu. Polícia počas nich zadržala 3000 ľudí a podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna jeden z demonštrantov zahynul.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoBieloruskoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu