Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Austrália hlási rekordný denný nárast úmrtí na COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Brownbill)

SYDNEY - Austrálsky premiér Scott Morrison v pondelok uviedol, že vnútorné hranice v krajine pravdepodobne nebudú do Vianoc opätovne otvorené. Vyjadril sa tak v čase, keď Austrália oznámila rekordný denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom.

Objavili sa však tiež náznaky, že prísne karanténne opatrenia v meste Melbourne sú účinné. Nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 v štáte Viktória je totiž najnižší za takmer dva týždne, informovala agentúra Reuters. "Dnes som optimistickejší, než som bol v priebehu posledného týždňa," povedal Morrison novinárom v Canberre. Lídrov austrálskych štátov vyzval na spoluprácu s cieľom umožniť uviaznutým obyvateľom návrat domov.

Austrálsky premiér Scott Morrison
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Lukas Coch/AAP Image via AP)

Vzhľadom na federálny politický systém Austrálie zaviedlo jej osem štátov a teritórií rozdielne opatrenia v reakcii na koronavírusovú pandémiu, čo viedlo aj k uzavretiu niektorých vnútorných hraníc. Štát Viktória, ktorého metropolou je Melbourne, druhé najväčšie mesto v krajine a epicentrum druhej vlny pandémie v Austrálii, hlásil v pondelok 19 úmrtí na COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je najvyšší počet v krajine za jeden deň. Predstavitelia Viktórie však zároveň oznámili 322 nových prípadov nákazy za uplynulý deň, čo je najmenší nárast od 29. júla.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V Melbourne, kde žije takmer päť miliónov ľudí, platia od začiatku júla prísne karanténne opatrenia. Štátny premiér Daniel Andrews v pondelok uviedol, že chápe nespokojnosť ľudí, odmietol však spresniť možný termín ukončenia tzv. lockdownu. Austrália, ktorá eviduje celkovo 21.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 314 úmrtí, stále zaznamenáva menej nových infekcií a úmrtí než mnohé iné rozvinuté krajiny.

V prvých fázach pandémie bola táto krajina považovaná za jednu z najúspešnejších pri potláčaní šírenia nákazy, keď rýchlo uzavrela medzinárodné hranice, nariadila vzájomný odstup medzi ľuďmi a zaviedla hromadné testovanie. Počas uvoľňovania týchto opatrení však vo Viktórii výrazne vzrástol komunitný prenos ochorenia. Úrady sa obávajú, že napriek uzavretiu hraníc Viktórie sa nákaza už rozšírila do ďalších štátov.

Viac o téme: PandémiaAustráliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu