Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kto je to v skutočnosti Lukašenko? Neverný diktátor, ktorý neznáša homosexuálov

Alexander Lukašenko vyhral nedeľné prezidentské voľby.
Alexander Lukašenko vyhral nedeľné prezidentské voľby. (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP, File)

MINSK - Bielorusi si v nedeľu volili svojho prezidenta. Postavili sa proti sebe doterajší vládca Alexandr Lukašenko a Svetlana Tichanovská. Veľká časť obyvateľstva ju podporovala, pretože je zástankyňou demokracie, zmeny a slobody.

K zmene v krajine však nedôjde. Volebná komisia v pondelok ráno oznámila, že že víťazom prezidentských volieb sa stal s 80 percentami hlasov Alexandr Lukašenko - nazývaný tiež "posledný diktátor v Európe". V Bielorusku panuje už 26 rokov a ani tentoraz si svoju moc nenechal vziať.

Kto je tento muž, ktorý bude v krajine vládnuť už šieste funkčné obdobie?

Narodil sa v dedinke Kopys

Lukašenko prišiel na svet v obci Kopys s okolo 840 obyvateľmi na hranici s Ruskom. Vyrastal bez otca v chudobných podmienkach. Jeho matka Jekaterina pracovala ako dojička.

Malý Alexandr sa zaujímal o hudbu, hral na bajan - východoeurópska forma gombíkového akordeónu.

Jeho život ďalej plynu ako z učebnice o "kosáku a kladive". Od roku 1975 Lukašenko pôsobil v sovietskej pohraničnej stráže, potom v armáde a v roku 1985 absolvoval poľnohospodársku akadémiu. O dva roky neskôr, ako 31-ročný, sa stal šéfom veľkého štátneho družstva nazývaného sovchoz.

V roku 1990 Lukašenko odštartoval svoju politickú kariéru. Jeho sľub znel: Preč s korupciou! S týmto heslom si získal dôveru ľudu. O štyri roky neskôr prišla odmena. Lukašenko sa stal 10. júla 1994 prvým bieloruským prezidentom s 80 percentami hlasov.

Jeho žena žije na dedine

Počas študentských čias sa zoznámil so svojou súčasnou manželkou Galinou. V roku 1975 sa obaja zosobášili. V tom istom roku sa im narodil syn Viktor. O päť rokov neskôr prišiel na svet druhý syn Dmitrij.

Prvá dáma Bieloruska žije oddelene v obci Ryžkoviči, ktorá je dnes súčasťou Sklova. Od hlavného mesta Minska je vzdialená asi 200 kilometrov. Podľa dokladov je vyštudovaná učiteľka v materskej škole. I keď sú obaja manželmi, dlho ich nebolo spolu vidieť.

A Lukašenko má aj tretieho syna, Nikolaja. Nemanželského! Kto je matkou, sa oficiálne nevie. Ale exitujú domnienky: Má vraj ísť o bývalú osobnú lekárku diktátora, Irinu Abelskú. Jeho láska k synovi Nikolajovi zašla až tak ďaleko, že nechal prepísať jeho dátum narodenia na 31. august. Tým sa stal o deň mladším. Ale prečo to urobil? Teraz môžu obaja oslavovať v rovnaký deň narodeniny - 31. augusta.

Trest smrti stále platí

Obyvatelia tejto krajiny nemajú príliš čo oslavovať. Novinári kritickí k Lukašenkovi a opoziční kandidáti sú zatváraní do väzenia. Neexistuje žiadna sloboda slova ani slobodné voľby. Okrem toho v Bielorusku stále platí trest smrti - strelou do väzov. Od roku 2010 bolo takto popravených 14 odsúdencov.

Aj inak Lukašenko nepatrí do 21. storočia. Neznáša homosexuálov, o čom svedčí napríklad jeho vyjadrenie. "Radšej byť diktátor ako teplý," povedal na adresu bývalého nemeckého ministra zahraničia Guida Westerwelleho.

Ženy sú neschopné riadiť štát

Aj Lukašenkov obraz ženy patrí do inej doby. Podľa neho ženy nie sú schopné riadiť štát, povedal v jednom zo svojich prejavov. Myslí si, že by sa zosypali pod váhou prezidentského úradu.

Viac o téme: Prezidentské voľbyTrest smrtiBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu