Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Žiadne prekvapenie sa nekonalo: Prezidentské voľby v Bielorusku vyhral Lukašenko

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hádže do urny svoj hlas počas hlasovania v prezidentských voľbách Zobraziť galériu (7)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hádže do urny svoj hlas počas hlasovania v prezidentských voľbách (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

MINSK - Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vyhral prezidentské voľby v Bielorusku. Z tzv. exit polls citovaných agentúrou TASS vyplýva, že získal 79,7 percenta hlasov.

Podľa tohto zdroja Svitlana Cichanovská dostala vo voľbách podporu od 6,8 percenta voličov. Agentúra TASS pritom súčasne informovala, že v Minsku bolo hlasovanie vo voľbách predĺžené pre dlhé rady voličov tvoriace sa pred niektorými volebnými miestnosťami. Podľa agentúry TASS to potvrdila predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Lidija Jermošinová. ÚVK okrem toho informovala, že počas volieb došlo k prípadom vedomého poškodzovania hlasovacích lístkov, čo viedlo k ich nedostatku.

Na treťom mieste s 2,3 percentami podľa exit polls skončila bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká. Spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev získal hlasy 1,1 percenta voličov, zatiaľ čo predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany Siarhej Čeračeň dostal 0,9 percenta hlasov. Proti všetkým kandidátom hlasovalo 9,2 percenta účastníkov prieskumov pred volebnými miestnosťami.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

Pozorovatelia delegovaní na prezidentské voľby v Bielorusku Spoločenstvom nezávislých štátov medzičasom konštatovali, že pred mnohými volebnými miestnosťami sa v nedeľu vytvárali dlhé rady voličov. Vo svojom predbežnom hodnotení volieb však títo pozorovatelia uviedli, že nezaznamenali "zjavné" prípady porušenia zákona o voľbách či konfliktné situácie.

Agentúra TASS podvečer informovala, že krátko pred zatvorením väčšiny volebných miestností polícia pre peších prehradila vstupy na Námestie nezávislosti v centre Minska, kde sa nachádza aj úrad vlády a sídlo ÚVK. Mnohé médiá v nedeľu popoludní zverejnili fotografie a videá, ako na niektorých uliciach Minska stoja kolóny policajných skriňových nákladných áut, vodné delá i autobusy.

V Bielorusku sa konajú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

Ako informoval bieloruský spravodajský portál TUT.by, vodiči týchto vozidiel na otázku, prečo sú tam, odpovedali, že "idú rozháňať demonštrantov". Podľa svedectiev čitateľov zverejnených portálom TUT.by do autobusov nastupovali "milicionári" s ochrannými štítmi. Vstupy do viacerých ulíc, kde sú takéto kolóny zaparkované, sú prehradené. Portál TUT.by tiež zverejnil videozábery z niektorého zo vstupov do mesta, kde hliadkovali vojaci.      

Predbežné výsledky volieb zverejnia zrejme po 02.00 h

Ústredná volebná komisia označila prezidentské voľby za platné. Jej predsedníčka Lidija Jermošinová v nedeľu večer informovala, že predbežné výsledky prezidentských volieb budú zverejnené v pondelok okolo 02.00 h miestneho času. Pre dlhé rady voličov pred mnohými volebnými miestnosťami v Minsku prijala ÚVK podvečer rozhodnutie o predĺžení hlasovania, aj keď v médiách sa objavili informácie, že podľa zákona to nie je možné.

Polícia v Minsku začala zatýkať ľudí, ktorí sa zišli v blízkosti sídla ÚVK

Bieloruská polícia zadržala v nedeľu večer v centre Minska niekoľko ľudí, ktorí sa chceli dostať k budove Ústrednej volebnej komisie, aby sa domáhali transparentného sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá dodala, že ľudia sa k sídlu ÚVK i ďalším volebným miestnostiam začali presúvať na výzvu opozície. Podobná situácia je aj v iných bieloruských mestách. Videozáznam zo zásahov polície z ulíc Minska zverejnila aj aplikácia NEXTA.

AKTUÁLNE Žiadne prekvapenie sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Jedným zo zadržaných je podľa agentúry Interfax aj člen tímu neúspešnej kandidátky Svitlany Cichanovskej, Mikalaj Kozlov, predseda Zjednotenej občianskej strany. Pred tým bola zadržaná aj šéfka jej štábu Tatiana Morozová. Agentúra TASS následne uviedla, že na jednej z hlavných dopravných tepien Minska - Mašeravovej triede - došlo k potýčkam medzi zhromaždenými ľuďmi a príslušníkmi policajných jednotiek osobitného určenia.

TASS podvečer informoval, že krátko pred zatvorením väčšiny volebných miestností polícia pre peších prehradila vstupy na Námestie nezávislosti v centre Minska, kde sa nachádza aj úrad vlády a sídlo ÚVK. Mnohé médiá v nedeľu popoludní zverejnili fotografie a videá, ako na niektorých uliciach Minska stoja kolóny policajných skriňových nákladných áut, vodné delá i autobusy.  Ako informoval bieloruský spravodajský portál TUT.by, vodiči týchto vozidiel na otázku, prečo sú tam, odpovedali, že "idú rozháňať demonštrantov".

Opozícia si počká na oficiálne výsledky

Bieloruská opozícia bude čakať na oficiálne výsledky sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách a zatiaľ nebude ľudí vyzývať na protesty. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy to uviedla Marija Kolesnikovová, členka štábu neúspešnej prezidentskej kandidátky Svitlany Cichanovskej. Kolesnikovová predtým pôsobila vo volebnom tíme bývalého bankára Viktara Babaryku, ktorého Ústredná volebná komisia ani nezaregistrovala ako kandidáta prezidentských volieb.

"Budeme čakať na výsledky ÚVK a výsledky alternatívneho hlasovania na platforme Golos, kde sa zaregistrovalo viac ako milión ľudí. Nikoho nevyzývame na protesty. Toto je naša pozícia," uviedla členka Cichanovskej tímu. Dodala však súčasne, že "každý občan Bieloruska má právo obhajovať svoj hlas, a to vrátane spôsobu predpísaného v ústave."

Hlavná kandidátka bieloruskej opozície
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kolesnikovová upozornila, že zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne výsledky hlasovania a konečné protokoly sú ešte nepodpísané a poukázala na to, že "hlasovanie sa, navyše, predĺžilo". Podľa nej to znamená, že hlasovací "systém padol a úrady na to neboli pripravené".

Hlasovanie vo viacerých volebných miestnostiach v Minsku bolo predĺžené aj po 20.00 h miestneho času pre veľký záujem voličov. Dlhé rady čakajúcich sa pred volebnými okrskami vytvárali počas celého dňa.  Predsedníčka ÚVK Lidija Jermošinová na to podľa agentúry Interfax v nedeľu podvečer reagovala vyhlásením, že ide o "organizovanú provokáciu" zo strany" niektorých voličov. Podľa Jermošinovej boli takíto voliči "vyškolení", aby na "pol hodiny obsadili" priestor určený na tajné hlasovanie, takže "priepustnosť" volebných miestností "je (potom) pomerne nízka".

V Bielorusku sa konajú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

Po uzavretí väčšiny volebných miestností a zverejnení tzv. exit polls Jermošinová následne vyzvala neúspešných kandidátov prezidentských volieb, aby "neburcovali" svojich podporovateľov, ktorí sú pripravení ísť na protestné zhromaždenia, ale naopak, aby zablahoželali víťazovi. "Najdôležitejšie je byť schopný prijať porážku," uviedla Jermošinová, pričom zdôraznila, že aj "v príručke OBSE pre monitorovanie volieb sa výslovne uvádza, že je povinnosťou kandidáta akceptovať" prehru, "zmieriť sa s ňou" a "neburcovať dav, ktorý ho podporoval a ktorý je pripravený vyjsť na námestia".

"Toto je demokratický prístup," pripomenula Jermošinová vo vysielaní televízie Belarus 1. Prezidentské voľby v Bielorusku mali pokojný priebeh, ale "situácia vo všeobecnosti pripomína stav obliehania," uviedol pre Echo Moskvy bieloruský politológ Valeryj Karbalevič.

Mnohí Bielorusi v zahraničí nestihli odvoliť

Na pražskom Václavskom námestí sa v nedeľu večer zišlo vyše 200 Bielorusov, ktorým na bieloruskej ambasáde neumožnili hlasovať v prezidentských voľbách. Ľudí, ktorí v Prahe neodvolili, bolo údajne okolo 400, napísal český Deník N. V podobnej situácii sa ocitli aj bieloruskí občania v Moskve, Kyjeve a Varšave, informovala v nedeľu agentúra TASS.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ľudia zhromaždení pred bieloruským veľvyslanectvom v centre ruskej metropoly skandovaním slova "U-cho-di" žiadali odchod bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z politiky. V blízkosti ambasády bolo podľa Echa odstavených 10 skriňových policajných áut, ale polícia postupovala korektne a prítomných len vyzývala, aby sa rozišli.

AKTUÁLNE Žiadne prekvapenie sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Nespokojní Bielorusi žijúci na Ukrajine sa pred veľvyslanectvom svojej krajiny v Kyjeve v nedeľu večer domáhali stretnutia s veľvyslancom a žiadali, aby im bolo umožnené hlasovať, aj keď prezidentské voľby v Bielorusku sa už skončili. Protestné zhromaždenie pre nemožnosť hlasovať sa konalo aj pred bieloruským veľvyslanectvom vo Varšave.

Podľa aktivistov nadácie Bieloruský dom, ktorí evidovali všetkých voličov vstupujúcich na veľvyslanectvo a uskutočnili aj tzv. exit polls, vo Varšave počas dňa stihlo odvoliť iba 243 ľudí. Nepodarilo sa to niekoľkým stovkám bieloruských občanov. Ako pre TASS povedal jeden z demonštrantov, voliť stihli tí, ktorí prišli pred veľvyslanectvo ešte v noci a vystáli si pred ním rad. Dodal, že časť bieloruských občanov šla radšej voliť do mesta Bialystok vzdialeného od hraníc s Bieloruskom asi 44 kilometrov.

Viac o téme: VoľbyBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu