Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Libanonský prezident odmietol výzvy na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov

Výbuchy v prístave v Bejrúte spôsobili poriadne škody.
Výbuchy v prístave v Bejrúte spôsobili poriadne škody. (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

BEJRÚT - Libanonský prezident Michel Aún odmietol v piatok výzvy na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov v bejrútskom prístave. Ako poznamenala agentúra AFP, niektorí svetoví lídri aj Libanončania doma či v zahraničí žiadajú nestranné vyšetrovanie.

Aún na novinársku otázku v televíznom vysielaní, či si myslí, že medzinárodné vyšetrovanie oslabí "pravdu" o incidente, odpovedal "samozrejme". Neskôr na svojej stránke na Facebooku bližšie objasnil svoje stanovisko a uviedol, že "cieľom výziev na medzinárodné vyšetrovanie v otázke prístavu je oslabiť pravdu".

Pri výbuchoch zo 4. augusta prišlo o život najmenej 154 ľudí a vyše 5000 utrpelo zranenia. Záchranári predpokladajú, že táto bilancia sa ešte môže zvýšiť, keďže ešte neprehľadali všetky zrútené a poškodené budovy.

Libanonská vláda niekoľko hodín po výbuchoch spustila vyšetrovanie ich príčin, pretože je vystavená stupňujúcej sa kritike verejnosti; Libanončania vinia za katastrofu práve vedenie krajiny — jeho nedbanlivosť a skorumpovanosť.

Výbuch podľa všetkého spôsobený vznietením 2750 ton dusičnanu amónneho — chemikálie používanej pri výrobe výbušnín a hnojív —, ktoré boli v prístave skladované od roku 2013 po jej zhabaní zo skonfiškovanej nákladnej lode.

Viac o téme: VýbuchyBejrútMichel Aún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu