Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý saudskoarabský špión prehovoril: Korunný princ má na krku vražedný komplot

Saudskoarabský korunný princ  Mohamed bin Salmán je podozrivý, že zosnoval vraždu novinára Džamála Chášakdžího. Zobraziť galériu (2)
Saudskoarabský korunný princ Mohamed bin Salmán je podozrivý, že zosnoval vraždu novinára Džamála Chášakdžího. (Zdroj: SITA/ AP)

WASHINGTON - Pripomína to vraždu novinára Džamála Chášakdžího. Bývalý špión zo Saudskej Arábie tvrdí, že korunný princ Mohamed bin Salmán ho chcel dať v Kanade zabiť a rozkúskovať.

Bývalý saudskoarabský agent tajnej služby Saad Aljabri môže ďakovať iba kanadským bezpečnostným silám za to, že je stále nažive. Pretože korunný princ Mohamed bin Salmán poslal na neho v roku 2018 "vražedné komando", informoval bývalý špión. Jeho misiou bolo bývalého špióna zabiť a telo rozkúskovať, píše AFP. Aljabri to tvrdí v zverejnenej žalobe podanej na súd vo Washingtone.

Exšpión žije v exile v Kanade. Tvrdí, že plány na jeho zabitie sú v Rijáde stále aktuálne.

Aljabriho výpoveď pripomína vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího v Istanbule v roku 2018. Korunný princ je medzinárodne podozrivý z toho, že stál za atentátom a bol jeho strojcom. Rijád to stále vehementne odmieta.

Džamála Chášakdžího malo dať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Vražda novinára

Novinára kritického k vláde zavraždil 15-členný tím na saudskoarabskom konzuláte. Jeho telo bolo rozkúskované a odstránené. Údajné vražedné komando bolo podľa Aljabriho opisu bolo na ceste do Kanady len pár týždňov po smrti Chášakdžího.

Aljabri povedal, že korunný princ chce jeho smrť, pretože presne vedel, čo robí a mohol “existenciálne ohroziť“ jeho blízky vzťah s vládou USA. Aljabri tvrdí, že je dôverníkom princa Mohammeda bin Najífa - rivala korunného princa. Vo svojej žalobe bývalý špión žiada od korunného princa a od ďalších 12 obvinených odškodné za "emocionálne utrpenie" kvôli údajným vražedným plánom.

Viac o téme: VraždaSaudská ArábiaDžamál ChášakdžíMohamed bin Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu