Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Afganistan sa vracia do normálu: Po takmer piatich mesiacoch otvorili univerzity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - V Afganistane sa v stredu znovu otvorili všetky univerzity a vysoké školy, ktoré boli pre pandémiu nového druhu koronavírusu zatvorené takmer päť mesiacov. Informovala agentúra DPA odvolávajúca sa na príslušné úrady.

Hovorca afganského ministerstva vyššieho vzdelania potvrdil, že profesori i študenti sa už v stredu fyzicky vrátili na prednášky. Na univerzitách je povinné nosiť na tvári rúško a dodržiavať medzi sebou fyzické rozstupy. Areály škôl budú podľa hovorcu denne dezinfikovať. "Ak medzi našimi študentmi alebo profesormi objavíme pozitívny prípad (nákazy), tak nakazený bude na dva týždne poslaný do domácej karantény," povedal hovorca agentúre DPA.

V 37-miliónovom Afganistane je celkovo 167 štátnych a súkromných univerzít či vysokých škôl, ktoré navštevuje približne 450.000 študentov. Všetky tieto vzdelávacie inštitúcie boli od polovice marca zatvorené v snahe potlačiť šírenie koronavírusu. Výučba na nich však prebiehala prostredníctvom internetu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vo vojnou sužovanom Afganistane dosiaľ na koronavírus otestovali len približne 90.000 ľudí, a to pre obmedzený počet takýchto testov. Spomedzi otestovaných malo viac než 40 percent pozitívny výsledok, vďaka čomu tamojšia miera infekčnosti patrí k najvyšším na svete, píše DPA. Afganská vláda v utorok rozhodla, že okrem univerzít a vysokých škôl zostanú zvyšné školy zatvorené až do odvolania.

Detský fond OSN (UNICEF) upozornil, že v dôsledku koronakrízy nemajú v Afganistane prístup k vzdelaniu milióny detí. Obmedzenia zavedené pre pandémiu postihujú obzvlášť dievčatá, ktoré sú doma často vystavované násiliu.

Viac o téme: OtvoreniePandémiaUniverzityAfganistanKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu