Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký minister zdravotníctva zavíta na Taiwan: Cieľom je potvrdenie spoločných záujmov

Americký minister zdravotníctva Alex Azar
Americký minister zdravotníctva Alex Azar (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

TCHAJ-PEJ - Spojené štáty v najbližších dňoch vyšlú na Taiwan vládnu delegáciu, ktorú povedie minister zdravotníctva Alex Azar.

Ako zdôraznila agentúra AFP, bude to prvá návšteva ministra zdravotníctva USA na Taiwane. Azar bude súčasne prvým členom americkej administratívy, ktorý tam zavíta po šesťročnej prestávke, ako aj najvyššie postaveným úradníkom vlády USA na návšteve Taiwanu od roku 1979. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí už túto návštevu medzičasom potvrdilo a spresnilo, že Azar sa stretne s taiwanskými ministrami zahraničných vecí a zdravotníctva.

Azar vo svojom tvíte napísal, že v najbližších dňoch navštívi Taiwan, ktorý "bol vzorom transparentnosti a spolupráce v oblasti globálneho zdravia počas pandémie (vyvolanej infekčnou chorobou) COVID-19 a dlho pred ňou".

Táto cesta podľa Azara predstavuje príležitosť na posilnenie spolupráce v oblasti hospodárstva i verejného zdravia, keďže "Spojené štáty a ďalšie krajiny pracujú na posilnení a diverzifikácii našich zdrojov dôležitých liekov".  

Rezort zdravotníctva USA vo svojom vyhlásení pripomenul, že  prezident USA Donald Trump podpísal v roku 2018 zákon o cestovaní na Taiwan, ktorý v USA legalizuje oficiálne návštevy diplomatov a vysoko postavených predstaviteľov Taiwanu. Peking tento zákon označil za porušenie politiky jednej Číny.

Azarova návšteva je teda súčasťou americkej politiky vysielania vysokopostavených amerických úradníkov na Taiwan, aby potvrdili spoločné záujmy a prihlásili sa k spoločne vyznávaným hodnotám demokracie, uvádza sa vo vyhlásení Azarom vedeného rezortu. Spojené štáty v roku 1979 zmenili vzťahy s Taiwanom na neoficiálne, ale zostávajú popredným dodávateľom zbraní na ostrov.

Viac o téme: Návšteva DohodaMinister zdravotníctvaUSATaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu