Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kto vyhrá voľby v USA? Odborník prezradil, či má väčšie šance Biden alebo Trump

Kto vyhrá voľby, Joe Biden a Donald Trump?
Kto vyhrá voľby, Joe Biden a Donald Trump? (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

WASHINGTON - Prezidentské voľby v USA sa nezadržateľne blížia. Podľa aktuálnych prieskumov by ich vyhral demokrat Joe Biden. Čo si však o tom myslí odborník?

V rozhovore pre Tagesschau odborník na prieskum verejnej mienky Clifford Young, prečo demokrat Joe Biden naozaj môže vyhrať nadchádzajúce voľby. Konkrétne povedal: "Šance pre Bidena sú dobré. Ale nebude to žiadne strhujúce víťazstvo, ale tesný výsledok. Veľa bude závisieť od toho, či dokáže Trump znova zmobilizovať svoju základňu ako v roku 2016."

Pretože aj pred voľbami 2016 bol súčasný prezident v prieskumoch druhý. Napriek tomu sa dokázal na poslednú chvíľu proti svojej súperke Hillary Clintonovej presadiť a voľby rozhodnúť pre seba.

Že by sa Trumpovi podarilo prekvapivé víťazstvo, považuje odborník za nepravdepodobné. Pre Tagesschau vyjadril presvedčenie: "Sú úplne jasné rozdiely v porovnaní s rokom 2016. Biden je podľa prieskumov viac obľúbený ako bola Hillary Clintonová pred štyrmi rokmi. Ona bola slabou, neobľúbenou kandidátkou. Biden naopak je ľahšie stráviteľný, ako my tu u nás vravíme."

Okrem toho je náskok Bidena v rozhodujúcich štátoch ako Wisconsin a Pennsylvania výrazne vyšší ako bol vtedy u Clintonovej. A aj nerozhodnutí voliči budú mať tendenciu dať krížik radšej Bidenovi ako Trumpovi.

Pretože je tiež jasné: "Veria v jeho robustnú stratégiu, ako previesť Ameriku cez pandémiu. Veria tiež, že Biden dokáže obnoviť dôveru vláde," uviedol Young. Trump mal doteraz katastrofálny koronavírusový krízový manažment, USA sú najviac postihnutou krajinou pandémiou.

Trump sa dlho bránil nosiť rúška a COVID-19 nazýval "ľahkou nádchou". Napriek tomu budú Trumpovi vo voľbách držať chrbát dva aspekty: Na jednej strane je úradujúcicm prezidentom, na druhej pri téme hospodárstva a zamestnanosti je pred Bidenom, uzavrel odborník na prieskum verejnej mienky Young.

Viac o téme: Prezidentské voľbyOdporcoviaOdborníkUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu